Чи може відрізнятися розмір земельного паю, виділеного на місцевості, від зазначеного у сертифікаті?

Згідно з Указом Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» від 08.10.1995 р. № 720 установлено, що паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) в колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості). Вартість (у гривнях) і розміри (в умовних кадастрових гектарах) земельних часток (паїв) усіх членів підприємства, кооперативу, товариства мають бути однаковими.

Вартість земельної частки (паю) для кожного підприємства, кооперативу, товариства визначається з грошової оцінки переданих у колективну власність сільськогосподарських угідь, що обчислюється за методикою грошової оцінки земель, затвердженою Кабінетом Міністрів України, та чисельністю осіб, які мають право на земельну частку (пай).

Розміри земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах визначаються з вартості земельної частки (паю) та середньої грошової оцінки одного гектара сільськогосподарських угідь для певного підприємства, кооперативу, товариства. Вони обчислюються комісіями, утвореними в господарствах з числа їхніх працівників, склад яких затверджуєте ся загальними зборами (зборами уповноважених) членів підприємства. Рішення про затвердження обчислених цими комісіями розмірів земельної частки (паю) по кожному підприємству, кооперативу, товариству окремо ухвалюється районною державною адміністрацією.

Проте розмір земельної частки, виділеної в натурі (на місцевості), може відрізнятися від зазначеного в сертифікаті. Це залежить від якості землі (можна одержати якісну землю меншої площі або землю гіршої якості, але більшої площі).

Розмір земельної частки може бути змінено і тоді, коли осіб, які мають право на земельну частку (пай), не внесено до списку, що є додатком до державного акта на право колективної власності на землю (список уточнюється і підписується керівниками відповідної ради і підприємства).

Розрахунок площі земельної частки (паю) в разі зміни площі сільськогосподарських угідь, що підлягають поділу на земельні частки (паї) в натурі, уточнюють відповідно до Методичних рекомендацій щодо паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям, затверджених наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 20.02.96 р. № 11.

Площа земельної частки (паю) у гектарах визначається методом проектного розрахунку шкал грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів згідно з Порядком грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженим спільним наказом Держкомзему, Держкоммістобудування, Мінсільгосппроду, УААН від 27.11.96 р. № 76/230/325/150.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 11/2005