Чи має право обвинувачена особа на захист своїх прав у суді і хто може бути її захисником?

Ст. 47 Кримінально-процесуального кодексу (далі — КПК) зобов'язує особу, яка проводить дізнання, слідчого чи суд призначити захисника через керівника адвокатського об'єднання у випадках, коли цього вимагає ст. 45 КПК.

Згідно зі ст. 45 КПК участь захисника при проведенні дізнання, досудового слідства і в розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції є обов'язковою:

Згідно зі ст. 44 КПК захисником є особа, яка в порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого та надавати їм необхідну юридичну допомогу при провадженні у кримінальній справі.

Як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні, та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. У випадках і в порядку, передбачених КПК, як захисники допускаються близькі родичі обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, його опікуни або піклувальники. Повноваження захисника на участь у справі стверджується:

Захисник допускається до участі в справі в будь-якій стадії процесу. Близькі родичі обвинуваченого, його опікуни або піклувальники в якості захисників допускаються до участі в справі з моменту пред'явлення обвинуваченому для ознайомлення матеріалів досудового слідства.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12/2005