Житло інваліду війни


З 20 червня 2002 року я був прийнятий на квартирний облік у Н-ському гарнізоні, а 10 листопада 2002 року звільнився з військової служби. Чи маю я право як Інвалід війни II групи на позачергове забезпечення Житлом протягом двох років з дня взяття на квартирний облік?


Право дописувача на отримання від Міністерства оборони України житла протягом певного строку гарантовано і передбачено ст. 47 Конституції, ст. 12 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", а також п. 18 ст. 13 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Дописувач також має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни — інвалідів війни (ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту").

Згідно з п. 18 ст. 13 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" інвалідам війни та прирівняним до них особам надаються такі пільги, як, зокрема, позачергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами державної виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. При цьому такі особи забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а інваліди І групи з числа учасників бойових дій на території інших країн — протягом року.

Фінансування витрат, пов'язаних з набранням чинності Законом Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" покладено, зокрема, на державу, посадові особи, винні в порушенні законодавства про соціальний захист ветеранів війни та їх сімей, несуть відповідальність згідно із законодавством України (ст. 17, 23 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 19 Конституції України орган державної влади, яким є Міністерство оборони України, зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а дописувач у встановленому порядку та з урахуванням існуючих пільг для окремих категорій військовослужбовців поставлений на квартирний облік і має право на позачергове отримання житла від Міністерства оборони України протягом певного строку, тому Міністерство зобов'язано забезпечити дописувача та його сім'ю благоустроєним житлом з урахуванням існуючих санітарно-технічних норм та пільг на отримання додаткової площі.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 14 від 9 - 15 квітня 2005 року;