ЗІ СТУДЕНТІВ В АДВОКАТИ?


Після отримання диплома юриста у навчальному закладі II рівня акредитації (кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст") я продовжила навчання в університеті на заочному відділенні, працюючи одночасно на підприємстві на посаді юрисконсульта. Після закінчення університету я подала документи на отримання адвокатського свідоцтва, але до складання кваліфікаційного іспиту мене не допустили. Чи правильною є відмова, вмотивована тим, що згідно із законодавством до необхідного для складання іспиту стажу роботи зараховується лише стаж, здобутий після отримання диплому про вищу освіту?


Відповідно до ст. 2 Закону "Про адвокатуру" адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України. З огляду на норму ст. 8 цього Закону, яка передбачає обов'язковість вищої юридичної освіти у помічника адвоката, за аналогією слід припустити, що юрист, зазначений у ст. 2 Закону, в період тих двох років, які враховуються при обчисленні стажу, необхідного для складання кваліфікаційного іспиту для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, повинен мати вищу юридичну освіту.

Вища кваліфікаційна комісія адвокатури при Кабінеті Міністрів України надавала роз'яснення "Про можливість зарахування до стажу роботи за спеціальністю юриста для складання кваліфікаційних іспитів перебування на посаді державного виконавця" від 03.09.2004 р. № 1/04, в якому розглянула майже аналогічну ситуацію. У роз'ясненні Вища кваліфікаційна комісія адвокатури зазначила, що "згідно з частиною 7 пункту 4 Порядку складання кваліфікаційних іспитів у регіональних КДКА, затвердженого Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури України при Кабінеті Міністрів України, протокол від 01.10.1999 р. № 6/2 зі змінами, внесеними протоколом від 23.04.2004 р. № 4/3-2, у стаж роботи за спеціальністю юриста включаються перебування на посадах судді, прокурора, слідчого, юрисконсульта, нотаріуса, а також інших посадах, котрі відповідно до кваліфікаційних вимог потребують наявності вищої юридичної освіти як підстави для заняття такої посади. Цей стаж набувається після здобуття вищої юридичної освіти з присвоєнням кваліфікації не нижче бакалавра."

У п. 5 Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.1995 р. № 690, зазначено, що на посади юрисконсультів, що входять до складу юридичної служби, призначаються особи, які мають вищу юридичну освіту або навчаються на останніх курсах вищих юридичних навчальних закладів.

Отже, для заняття посади юрисконсульта чинне законодавство не вимагає наявності вищої юридичної освіти, як це передбачено для набуття статусу адвоката відповідно до ст. 2 Закону України "Про адвокатуру", а тому перебування на такій посаді до здобуття вищої юридичної освіти не може враховуватися як стаж роботи за спеціальністю юриста, що необхідний для складання кваліфікаційних іспитів для отримання Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 15 (16 - 22 квітня 2005 року)