ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
04.09.2003  N 591
Про організаційне вдосконалення діяльності
відділень і служб по боротьбі з контрабандою
та порушеннями митних правил регіональних
митниць і митниць
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державної
митної служби
N 648 ( v0648342-03 ) від 02.10.2003
N 138 ( v0138342-05 ) від 02.03.2005
N 546 ( v0546342-05 ) від 16.06.2005 )
( Наказ застосовується в  частині,  що не суперечить вимогам
Примірного положення про службу митної варти та боротьби з
контрабандою регіональної митниці, митниці ( v0546342-05 ),
згідно    з     Наказом    Державної     митної     служби
N 546 ( v0546342-05 ) від 16.06.2005 )

На виконання п. 6.5 Заходів щодо удосконалення діяльності Державної митної служби України у 2003 році, затверджених наказом Держмитслужби України від 21.04.03 N 256 ( v0256342-03 ), і наказів Держмитслужби України від 01.11.02 N 605 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Держмитслужби України від 08.07.98 N 400" і від 04.11.02 N 606 "Про внесення змін до наказу Держмитслужби України від 25.01.02 N 43" з метою організаційного вдосконалення діяльності відділень і служб по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил Н А К А З У Ю:

1. Підпорядкувати відділення й служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил відповідно начальникам регіональних митниць і митниць, а з питань оперативно-службової діяльності - начальнику Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби України.

2. Затвердити:

Примірне положення про відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) (додаток 1);

Примірне положення про службу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митниці (додаток 2);

Примірну структуру відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці (додаток 3);

Примірну структуру відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митниці прямого підпорядкування (додаток 4);

Примірну структуру служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митниці (додаток 5).

3. Заступникам начальників митних органів - начальникам відділень (служб) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил у двотижневий термін:

3.1. Привести Положення про відділення (службу) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу у відповідність до відповідного примірного положення про відділення (службу) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу, затвердженого цим наказом, погодити його в установленому порядку й подати на затвердження начальнику митниці.

3.2. Привести Структуру відділення (служби) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу у відповідність до відповідної примірної структури відділення (служби) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу, затвердженої цим наказом, погодити її в установленому порядку й подати на затвердження начальнику митниці.

3.3. Внести відповідні зміни й доповнення до посадових інструкцій працівників відділень (служб) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил і затвердити їх у встановленому порядку.

4. Начальникам регіональних митниць і митниць разом з начальниками відділень (служб) по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил у місячний термін підготувати відповідні зміни й доповнення до положень про регіональні митниці, митниці прямого підпорядкування та митниці й структур регіональних митниць, митниць прямого підпорядкування та митниць, погодити їх з Держмитслужбою України й затвердити в установленому порядку.

5. Управлінню справами (Карпенко В.П.) забезпечити тиражування й розсилку цього наказу до управлінь Держмитслужби України й митних органів.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Лозка В.Я.

Голова Служби                                      М.М.Каленський
(Додатки 1, 2, 3, 4, 5 не наводяться)

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митноїслужби України
04.09.03 N 591

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про відділення по боротьбі з контрабандою
та порушеннями митних правил регіональної митниці
(митниці прямого підпорядкування)
1. Загальні положення

1.1. Це Примірне положення про відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) (далі - Положення) визначає правовий статус відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, а саме його компетенцію (повноваження, завдання, функції) й організаційну структуру.

1.2. Відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - відділення) є оперативним структурним підрозділом регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

1.3. Відділення підпорядковується начальнику регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), а з питань оперативно-службової діяльності - начальнику Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України (далі - Держмитслужба).

1.4. Відділення діє в зоні діяльності відповідної регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

Відділенню регіональної митниці підпорядковуються служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі служби), які знаходяться в зоні його діяльності (далі - служби підпорядкованих митниць).

1.5. Створення, реорганізація й ліквідація відділення здійснюються наказом Держмитслужби за погодженням з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби.

1.6. У своїй діяльності відділення керується Конституцією України ( 254к/96-ВР ), Митним кодексом України ( 1970-12 ), іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Держмитслужби й цим Положенням.

1.7. Відділення здійснює свою діяльність відповідно до Закону України від 21.09.99 N 1079-XIV ( 1079-14, 3855-12 ) "Про державну таємницю" й інших нормативно-правових актів з питань охорони державної таємниці.

1.8. Відділення здійснює свою діяльність відповідно до планів роботи Держмитслужби й регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

1.9. У межах визначеної компетенції відділення здійснює окреме діловодство.

1.10. Положення про відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) розробляється на підставі цього Положення й затверджується начальником регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) за погодженням з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби.

1.11. Виконання посадовими особами відділення обов'язків, не передбачених цим Положенням, не допускається.

2. Основні завдання відділення

2.1. Участь у реалізації державної політики у сфері захисту економічних інтересів держави.

Здійснення митної справи в частині виявлення порушень митного законодавства, провадження у справах про порушення митних правил і дізнання в кримінальних справах про контрабанду.

2.2. Організація й здійснення боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, керівництво службами підпорядкованих митниць і координація їх діяльності, а також забезпечення додержання особовим складом вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

2.3. Контроль за станом оперативної обстановки з питань боротьби з незаконним переміщенням через державний кордон транспортних засобів, товарів та інших предметів у зоні своєї діяльності.

Виявлення шляхів, способів і механізмів переміщення на територію України й вивезення за її межі предметів контрабанди, а також причин, що до цього призводять, і умов, що цьому сприяють.

2.4. Збір, узагальнення й аналіз оперативної, статистичної й тематичної інформації, яка надходить від служб підпорядкованих митниць.

Прогнозування структури предметів контрабанди й порушень митних правил, можливих тенденцій і каналів незаконного переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

Розробка й реалізація заходів для вдосконалення й підвищення ефективності та якості цієї роботи.

2.5. Організація постійної співпраці, у тому числі обміну інформацією, взаємодії й скоординованих дій з правоохоронними органами, органами виконавчої влади, митними органами України, митними органами зарубіжних країн у напрямі боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Поширення передового досвіду такої роботи.

2.6. Організація виконання актів Президента України, Прем'єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, доручень Держмитслужби й звернень правоохоронних органів в межах компетенції відділення.

2.7. Забезпечення участі регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) в міжнародному співробітництві з питань боротьби з контрабандою, незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зброї, історичних і культурних цінностей.

2.8. Участь у межах компетенції відділення за дорученням керівництва Держмитслужби або начальника митниці в перевірках оперативно-службової діяльності оперативних підрозділів митних органів.

2.9. Контроль за діяльністю служб підпорядкованих митниць.

Надання методичної й практичної допомоги службам підпорядкованих митниць у питаннях організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

3. Функції відділення

Відділення відповідно до покладених на нього завдань виконує оперативну, регулятивну, правозастосовчу, контрольну, організаційну, координаційну й аналітичну функції.

Цей розділ розробляється відповідно до завдань, покладених на відділення, з урахуванням особливостей регіону й специфіки роботи регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

3.1. Розроблення, організація й проведення заходів для попередження й припинення порушень митного законодавства під час переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України, у тому числі контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зброї, боєприпасів, історичних і культурних цінностей тощо.

Координація дій служб підпорядкованих митниць, що стосуються виявлення, попередження й припинення контрабанди та порушень митних правил.

3.2. Вивчення форм, методів, характеру скоєння контрабанди й порушень митних правил, закономірностей у цьому процесі, а також структури предметів правопорушень.

Впровадження на цій основі заходів для боротьби з такими правопорушеннями, здійснення їх прогнозування й розроблення рекомендацій, спрямованих на попередження таких дій.

3.3. Організація роботи по збору й узагальненню інформації для здійснення комплексного аналізу стану боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил у зоні своєї діяльності, вивчення ефективності роботи служб підпорядкованих митниць, внесення пропозицій з удосконалення форм і методів роботи у напрямі боротьби з митними правопорушеннями.

3.4. Здійснення оперативного орієнтування митних органів щодо фактів підготовки до незаконного переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

3.5. Здійснення міжрегіональної координації дій митних органів і взаємодії з відповідними підрозділами правоохоронних органів у виявленні й припиненні контрабанди та порушень митних правил.

3.6. Взаємодія з правоохоронними органами України при організації й проведенні оперативних заходів з виявлення й затримання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів і безпосередня участь у цих заходах з метою припинення каналів незаконного обігу цих речовин і виявлення осіб, причетних до такого обігу.

3.7. Організація в межах компетенції відділення взаємодії з митними органами іноземних держав у питаннях боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

3.8. Забезпечення постійного інформування керівництва Держмитслужби й Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби про оперативну обстановку в регіоні й результати діяльності підпорядкованих митниць у напрямі боротьби з митними правопорушеннями відповідно до встановлених Держмитслужбою форм звітності.

3.9. Подання керівництву Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби пропозицій щодо вдосконалення нормативної бази з питань боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

3.10. Здійснення провадження у справах про порушення митних правил і проведення дізнання у справах про контрабанду.

3.11. Контроль за дотриманням законності при здійсненні службами підпорядкованих митниць дізнання в кримінальних справах про контрабанду й провадження у справах про порушення митних правил.

3.12. Здійснення за дорученням керівництва Держмитслужби або начальника митниці перевірок додержання особовим складом оперативних підрозділів митниць вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил, підготовка відповідних пропозиції за результатами таких перевірок.

3.13. Здійснення регулярних перевірок усіх напрямів діяльності служб підпорядкованих митниць.

3.14. Проведення в установлені Держмитслужбою строки звірень наявних у відділенні даних, що стосуються вилучених у справах про порушення митних правил, переданих на зберігання, конфіскованих за рішеннями судів майна, товарів та інших предметів, з даними бухгалтерських облікових документів.

3.15. Надання методичної й практичної допомоги підпорядкованим митницям в організації службової діяльності в напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

3.16. Забезпечення разом з відділом по роботі з особовим складом і відділом власної безпеки регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) якісного укомплектування служб підпорядкованих митниць особовим складом, організація погодження призначення відповідних працівників на посади й звільнення з них у порядку, установленому Держмитслужбою.

3.17. Надання пропозицій Управлінню організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби щодо необхідності професійної підготовки й перепідготовки особового складу служб підпорядкованих митниць.

3.18. Розгляд звернень і запитів органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, організацій і окремих громадян з питань, що відносяться до компетенції відділення.

3.19. Виконання доручень Держмитслужби з питань, що відносяться до компетенції відділення.

4. Керівництво й структура відділення

4.1. Штатна чисельність працівників відділення встановлюється в межах граничної чисельності працівників регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

4.2. Структура й штатний розпис відділення затверджуються Головою Служби як складова частина структури й штатного розпису регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) за письмовим погодженням з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби.

4.3. Керівництво відділенням здійснює заступник начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) - начальник відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - начальник відділення), який підпорядковується безпосередньо начальнику митниці.

В окремих випадках за дорученням Голови Служби в регіональній митниці (митниці прямого підпорядкування) може уводитись посада першого заступника начальника митниці начальника відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил. ( Пункт 4.3 доповнено абзацом згідно з Наказом Державної митної служби N 648 ( v0648342-03 ) від 02.10.2003 )

4.4. Начальник відділення призначається на посаду й звільняється з неї Головою Служби за поданням начальника відповідної митниці, письмово погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Управлінням власної безпеки, Управлінням по роботі з особовим складом Держмитслужби в порядку, визначеному наказами Держмитслужби від 15.01.02 N 19 "Про затвердження Порядку розгляду питань, пов'язаних з призначенням на посади, віднесені до номенклатури Голови Служби, та звільненням з таких посад" і від 25.01.02 N 43 "Про розподіл особового складу митних органів за номенклатурами посад".

4.5. Обов'язки начальника відділення:

4.5.1. Забезпечення організації роботи регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) й підпорядкованих митниць у напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

4.5.2. Спрямування роботи відділення на реалізацію заходів із запобігання контрабанді й порушенням митних правил.

4.5.3. Систематичне інформування керівництва Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби про оперативну обстановку в зоні своєї діяльності й стан реалізації заходів з протидії митним правопорушенням.

4.5.4. Організація взаємодії відділення й служб підпорядкованих митниць з іншими оперативними підрозділами регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) й правоохоронними органами України.

4.5.5. Внесення пропозицій начальнику митниці про призначення на посади й звільнення з них працівників відділення й служб підпорядкованих митниць, а також про їх заохочення й застосування до них дисциплінарних стягнень.

4.5.9. Контроль за зберіганням і застосуванням особовим складом відділення вогнепальної зброї й спеціальних засобів відповідно до вимог наказу Держмитслужби від 06.02.02 N 68/ДСК.

Начальник відділення дає дозвіл оперативному черговому митниці на видачу зброї й спеціальних засобів особовому складу відділення для виконання ним службових завдань.

4.5.10. Виконання в межах своєї компетенції інших завдань, визначених керівництвом Держмитслужби, Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби й начальником регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

4.6. Начальник відділення має право:

4.6.1. Одержувати в установленому законодавством порядку від структурних підрозділів регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), інших митних органів, юридичних і фізичних осіб необхідні для виконання завдань, покладених на відділення, документи, інформацію й довідкові матеріали.

4.6.2. Визначати організаційні принципи роботи відділення й служб підпорядкованих митниць і готувати відповідну документацію.

4.6.3. Затверджувати положення про структурні підрозділи відділення.

4.6.4. Проводити наради керівного й особового складу підпорядкованих митниць з питань, що відносяться до компетенції відділення.

4.6.5. Приймати згідно з законодавством України процесуальні рішення при порушенні кримінальних справ і провадженні дізнання у справах про контрабанду, а також при провадженні у справах про порушення митних правил у порядку, установленому Кримінальним ( 2341-14 ), Кримінально-процесуальним ( 1001-05, 1002-05, 1003-05 ) і Митним ( 1970-12 ) кодексами України.

4.6.6. Давати доручення особовому складу регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) й підпорядкованих митниць з питань, що належать до компетенції начальника відділення, здійснювати контроль за їх виконанням.

Доручення начальника відділення щодо організації роботи з припинення й попередження порушень митного законодавства, надання інформації та документації, необхідних для здійснення процесуальних дій, дані ним у межах його повноважень, носять обов'язковий характер для всього особового складу регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) й підпорядкованих митниць.

4.7. Начальник відділення має заступників з основних напрямів діяльності. Кількість заступників і їх повноваження встановлюються Головою Служби за пропозицією начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), письмово погодженою з начальником Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби.

4.8. Заступники начальника відділення, начальники відділів і окремих секторів у складі відділення призначаються на посади й звільняються з посад начальником регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) за поданням начальника відділення, письмово погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби й відділом власної безпеки регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

4.9. Інші посадові особи відділення призначаються на посади й звільняються з них начальником регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) за поданням начальника відділення, письмово погодженим з відділом власної безпеки регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

4.10. Дисциплінарні стягнення, заходи дисциплінарного впливу й заохочення застосовуються:

  • до посадових осіб відділення, призначених на посади Головою Служби, за поданням начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби;

  • до посадових осіб відділення, призначених на посади начальником регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), за погодженням з начальником відділення.

    4.11. Структурними підрозділами відділення відповідно до основних напрямів роботи можуть бути такі відділи (сектори):

  • аналітичний;

  • оперативний;

  • боротьби з незаконним переміщенням наркотиків (до складу якого може входити кінологічний сектор);

  • дізнання та боротьби з порушеннями митних правил (до складу якого можуть входити сектор міжнародного співробітництва в розслідуванні митних правопорушень і сектор дізнання).

  • Відділи (сектори) створюються залежно від особливостей роботи відділення в межах його штатної чисельності.

  • 4.12. Залежно від особливостей роботи відділення в його складі можуть створюватись інші структурні підрозділи, не передбачені пунктом 4.11 цього Положення.

    Доцільність створення таких підрозділів обгрунтовується в поданні начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) за письмовою пропозицією начальника відділення й визначається Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби. Нова структура затверджується наказом Держмитслужби.

    5. Права працівників відділення
    

    Для виконання покладених на відділення завдань і функцій його працівники мають право:

    5.1. Діяти в межах повноважень, наданих законодавством України, наказами та розпорядженнями Держмитслужби й цим Положенням, відповідно до затверджених посадових інструкцій.

    5.2. Здійснювати провадження у справах про порушення митних правил, порушених регіональною митницею (митницею прямого підпорядкування) й підпорядкованими митницями.

    5.3. Одержувати від підрозділів регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), митних органів, митних уповноважених, оглядових комісій, підприємств, організацій і установ, окремих громадян документи, необхідні для здійснення провадження у справах про порушення митних правил і проведення дізнання у справах про контрабанду.

    5.4. Використовувати інформаційні й довідкові бази даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України в порядку, установленому Держмитслужбою.

    5.5. У встановленому законодавством порядку звертатися із запитами щодо подання необхідної інформації й документів до державних органів, підприємств, установ, організацій, їх посадових осіб, а також окремих громадян.

    5.6. За дорученням начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) перевіряти додержання особовим складом оперативних підрозділів регіональної й підпорядкованих митниць вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    У разі виявлення правопорушень одержувати в установленому законодавством порядку письмові пояснення від посадових осіб цих митних органів.

    Про результати перевірок інформувати начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування), подавати йому пропозиції щодо застосування заходів дисциплінарного впливу й дисциплінарних стягнень.

    5.7. Залучатися до проведення митного контролю й митного оформлення транспортних засобів, товарів та інших предметів на будь-якій їх стадії.

    Перевіряти документи на право переміщення юридичними й фізичними особами транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

    Проводити в установленому законодавством порядку особистий огляд громадян, огляд (переогляд) речей, транспортних засобів, товарів та інших предметів, які перебувають під митним контролем.

    5.8. З метою припинення порушень митних правил, встановлення осіб, які вчинили порушення митних правил, а також для складення протоколів про порушення митних правил, якщо їх неможливо скласти на місці вчинення правопорушень, здійснювати адміністративне затримання громадян, які вчинили такі порушення, у встановленому законодавством порядку.

    5.9. Користуватися безперешкодним доступом у приміщення всіх підрозділів митних органів, на територію пунктів пропуску через державний кордон, зон митного контролю, складів митниць й інших митних об'єктів.

    5.10. Здійснювати огляд територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі й інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари й транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи.

    5.11. За письмовим дорученням начальника регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування) або начальника відділення з метою перевірки в установленому законодавством порядку транспортних засобів, товарів та інших предметів, що підлягають митному контролю чи контроль за якими покладено на митні органи, а також відповідних документів на них здійснювати митне обстеження територій, приміщень, складів і сховищ підприємств, організацій і установ (крім іноземних дипломатичних представництв і прирівняних до них за статусом) незалежно від їх відомчого підпорядкування й форм власності.

    5.12. Припиняти навантаження, вивантаження, перевантаження, розпакування, упакування й перепакування товарів, які перебувають під митним контролем, виявляти пошкодження їх пакування, зміну акцизних марок та ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах або їх упаковці, а також заміну транспортного засобу без дозволу митного органу.

    5.13. Для виконання завдань з боротьби з митними правопорушеннями у випадках, передбачених законодавством, затримувати транспортні засоби, товари та інші предмети, вилучати необхідну документацію.

    5.14. Контролювати дотримання посадовими особами служб підпорядкованих митниць законності при здійсненні дізнання в кримінальних справах про контрабанду й провадженні у справах про порушення митних правил.

    5.15. Використовувати в роботі криміналістичну й спеціальну техніку, засоби митного контролю, засоби зв'язку й транспорт.

    5.16. Зберігати, носити й застосовувати вогнепальну зброю й спеціальні засоби в порядку, установленому постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.02 N 1953 ( 1953-2002-п ) "Деякі питання застосування спеціальних засобів та вогнепальної зброї посадовими особами митної служби".

    5.17. У разі оперативної необхідності виконувати свої службові обов'язки в цивільному одязі.

    6. Відповідальність працівників відділення
    

    6.1. Начальник відділення несе відповідальність за неналежну організацію роботи відділення, низький рівень службової й виконавської дисципліни в підпорядкованому йому підрозділі.

    6.2. Працівники відділення несуть відповідальність за неналежне виконання своїх службових обов'язків згідно з законодавством України.

    7. Матеріально-технічне забезпечення відділення
    

    7.1. Матеріально-технічне й фінансове забезпечення діяльності відділення здійснюються за рахунок і в межах виділених асигнувань на утримання регіональної митниці (митниці прямого підпорядкування).

    7.2. Підрозділи відділення розміщуються в ізольованих приміщеннях, які відповідають вимогам щодо специфіки роботи, з обмеженим доступом сторонніх осіб до службової інформації й телефонних розмов.

    7.3. Для виконання завдань, передбачених цим Положенням, підрозділи відділення забезпечуються автотранспортними засобами, засобами зв'язку, комп'ютерами, оргтехнікою, пошуковими технікою й приладдям, засобами аудіовізуального контролю, ідентифікації та аналізу.

    7.4. Табельна зброя, спеціальні засоби зберігаються в спеціальному приміщенні, обладнаному системою сигналізації, згідно з вимогами наказу Держмитслужби від 06.02.02 N 68/ДСК.

    Начальник відділення по боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил _____________
     

    ЗАТВЕРДЖЕНО
    наказ Державної митноїслужби України
    04.09.03 N 591

    ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
    про службу по боротьбі з контрабандою
    та порушенням митних правил митниці
    
    1. Загальні положення
    

    1.1. Це Примірне положення про службу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митниці (далі Положення) визначає правовий статус служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, а саме її компетенцію (повноваження, завдання, функції) й організаційну структуру.

    1.2. Служба по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - служба) є оперативним структурним підрозділом митниці.

    1.3. Служба підпорядковується начальнику митниці, а з питань оперативно-службової діяльності - начальнику Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України (далі - Держмитслужба) й начальнику відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці, якій підпорядкована ця митниця (далі - регіональна митниця).

    1.4. Створення, реорганізація й ліквідація служби здійснюються наказом Держмитслужби за погодженням з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби.

    1.5. Служба діє в зоні діяльності відповідної митниці.

    1.6. У своїй діяльності служба керується Конституцією України ( 254к/96-ВР ), Митним кодексом України ( 1970-12 ), іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Держмитслужби й цим Положенням.

    1.7. Служба здійснює свою діяльність відповідно до Закону України від 21.09.99 N 1079-XIV ( 1079-14, 3855-12 ) "Про державну таємницю" й інших нормативно-правових актів з питань охорони державної таємниці.

    1.8. Служба здійснює свою діяльність відповідно до планів роботи митниці, складених на підставі планів роботи Держмитслужби й регіональної митниці.

    1.9. У межах визначеної компетенції служба здійснює окреме діловодство.

    1.10. Положення про службу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил розробляється на підставі цього Положення й затверджується начальником митниці за погодженням з начальником відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці.

    1.11. Виконання посадовими особами служби обов'язків, не передбачених цим Положенням, не допускається.

    2. Основні завдання служби
    

    2.1. Участь у реалізації державної політики у сфері захисту економічних інтересів держави.

    Здійснення митної справи в частині виявлення порушень митного законодавства, провадження у справах про порушення митних правил і дізнання в кримінальних справах про контрабанду; забезпечення додержання особовим складом вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

    2.2. Контроль за станом оперативної обстановки з питань боротьби з незаконним переміщенням через державний кордон транспортних засобів, товарів та інших предметів у зоні своєї діяльності.

    Виявлення шляхів, способів і механізмів переміщення на територію України й вивезення за її межі предметів контрабанди, а також причин, що до цього призводять, і умов, що цьому сприяють.

    2.3. Збір, узагальнення й аналіз оперативної, статистичної й тематичної інформації про стан справ у зоні діяльності митниці, прояви контрабанди, іншу протиправну діяльність при переміщенні транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

    Прогнозування структури предметів контрабанди й порушень митних правил, можливих тенденцій і каналів незаконного переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

    Розробка й реалізація заходів протидії порушенням митного законодавства.

    2.4. Організація виконання актів Президента України, Прем'єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, доручень Держмитслужби й звернень правоохоронних органів в межах компетенції служби.

    2.5. Організація постійної співпраці, обміну інформацією, взаємодії й скоординованих дій з правоохоронними органами, органами виконавчої влади, іншими митними органами України в напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    2.6. Забезпечення участі митниці в межах компетенції служби в міжнародному співробітництві з питань боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил, у тому числі боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зброї, історичних і культурних цінностей.

    3. Функції служби
    

    Цей розділ розробляється відповідно до завдань, покладених на службу, з урахуванням особливостей регіону й специфіки роботи митниці.

    3.1. Розроблення, організація й проведення заходів щодо попередження й припинення порушень митного законодавства під час переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України, у тому числі контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зброї, боєприпасів, історичних і культурних цінностей тощо.

    3.2. Вивчення форм, методів, характеру скоєння контрабанди й порушень митних правил, закономірностей у цьому процесі, а також структури предметів правопорушень.

    Впровадження на цій основі заходів для боротьби з такими правопорушеннями, здійснення їх прогнозування й розроблення рекомендацій, спрямованих на попередження таких дій.

    3.3. Збирання й узагальнення інформації для здійснення комплексного аналізу стану боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил у зоні своєї діяльності, унесення пропозицій з удосконалення форм і методів роботи у напрямі боротьби з митними правопорушеннями.

    3.4. Здійснення оперативного орієнтування митних органів щодо фактів підготовки до незаконного переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

    3.5. Організація постійної співпраці, обміну інформацією, взаємодії й скоординованих заходів з відповідними підрозділами правоохоронних органів України з виявлення й припинення контрабанди й порушень митних правил, у тому числі з виявлення й затримання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, з метою припинення каналів незаконного обігу цих речовин і виявлення осіб, які причетні до такого обігу.

    3.6. Організація в межах компетенції служби взаємодії з митними органами іноземних держав у питаннях боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    3.7. Забезпечення постійного інформування керівництва Держмитслужби, Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби, регіональної митниці про оперативну обстановку в зоні діяльності митниці й результати роботи митниці в напрямі боротьби з митними правопорушеннями відповідно до встановлених Держмитслужбою форм звітності.

    3.8. Подання керівництву Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, регіональної митниці пропозицій щодо вдосконалення нормативної бази з питань боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    3.9. Здійснення провадження у справах про порушення митних правил і проведення дізнання у справах про контрабанду.

    3.10. Здійснення за дорученням начальника митниці перевірок додержання особовим складом оперативних підрозділів митниці вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил, підготовка відповідних пропозицій за результатами таких перевірок.

    Надання методичної й практичної допомоги названим підрозділам у організації роботи в напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    3.11. Проведення в установлені Держмитслужбою строки звірень наявних у службі даних, що стосуються вилучених у справах про порушення митних правил, переданих на зберігання, конфіскованих за рішеннями судів майна, товарів та інших предметів, з даними бухгалтерських облікових документів.

    3.12. Подання пропозицій регіональній митниці щодо необхідності професійної підготовки й перепідготовки особового складу служби.

    3.13. Розгляд звернень і запитів органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, організацій і окремих громадян з питань, що відносяться до компетенції служби.

    3.14. Виконання доручень Держмитслужби й регіональної митниці з питань, що відносяться до компетенції служби.

    4. Керівництво й структура служби
    

    4.1. Штатна чисельність працівників служби встановлюється в межах граничної чисельності працівників митниці.

    4.2. Структура й штатний розпис служби затверджуються Головою Служби як складова частина структури й штатного розпису митниці за письмовим погодженням з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби й регіональною митницею.

    4.3. Керівництво службою здійснює заступник начальника митниці - начальник служби по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил (далі - начальник служби), який підпорядковується безпосередньо начальнику митниці.

    4.4. Начальник служби призначається на посаду й звільняється з неї Головою Служби за поданням начальника митниці, письмово погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, Управлінням власної безпеки, Управлінням по роботі з особовим складом Держмитслужби й начальником відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці в порядку, визначеному наказами Держмитслужби від 15.01.02 N 19 "Про затвердження Порядку розгляду питань, пов'язаних з призначенням на посади, віднесені до номенклатури Голови Служби, та звільненням з таких посад" та від 25.01.02 N 43 "Про розподіл особового складу митних органів за номенклатурами посад".

    4.5. Обов'язки начальника служби:

    4.5.1. Забезпечення організації роботи митниці в напрямі боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    4.5.2. Спрямування роботи служби на реалізацію заходів із запобігання контрабанді й порушенням митних правил.

    4.5.3. Систематичне інформування керівництва Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби й регіональної митниці про оперативну обстановку в зоні своєї діяльності й стан реалізації заходів з протидії митним правопорушенням.

    4.5.4. Організація взаємодії служби з іншими оперативними підрозділами митниці й правоохоронними органами України.

    4.5.5. Внесення пропозицій начальнику митниці про призначення на посади й звільнення з них працівників служби, а також про їх заохочення й застосування до них дисциплінарних стягнень.

    4.5.6. Контроль за дотриманням особовим складом служби вимог законодавства України з питань порядку проходження служби в митних органах і охорони державної таємниці.

    4.5.7. Контроль за дотриманням особовим складом служби, інших оперативних підрозділів митниці вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    4.5.8. Контроль за виконанням особовим складом служби доручень керівництва Держмитслужби, Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби, начальника регіональної митниці й митниці.

    4.5.9. Контроль за зберіганням і застосуванням особовим складом служби вогнепальної зброї й спеціальних засобів відповідно до вимог наказу Держмитслужби від 06.02.02 N 68/ДСК.

    Начальник служби дає дозвіл оперативному черговому митниці на видачу зброї й спеціальних засобів особовому складу служби для виконання ним службових завдань.

    4.5.10. Виконання в межах своєї компетенції інших завдань, визначених керівництвом Держмитслужби, Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби, начальником регіональної митниці й митниці.

    4.6. Начальник служби має право:

    4.6.1. Одержувати в установленому законодавством порядку від структурних підрозділів митниці, інших митних органів, юридичних і фізичних осіб необхідні для виконання завдань, покладених на службу, інформацію й довідкові матеріали.

    4.6.2. Визначати організаційні принципи роботи служби й готувати відповідну документацію.

    4.6.3. Приймати згідно з законодавством України процесуальні рішення при порушенні кримінальних справ і провадженні дізнання у справах про контрабанду, а також при провадженні у справах про порушення митних правил у порядку, установленому Кримінальним ( 2341-14 ), Кримінально-процесуальним ( 1001-05, 1002-05, 1003-05 ) і Митним ( 1970-12 ) кодексами України.

    4.6.4. Давати доручення особовому складу митниці з питань, що належать до компетенції начальника служби, здійснювати контроль за їх виконанням.

    Доручення начальника служби щодо організації роботи з припинення й попередження порушень митного законодавства, надання інформації та документації, необхідних для здійснення процесуальних дій, дані ним у межах його повноважень, носять обов'язковий характер для всього особового складу митниці.

    4.6.5. Проводити наради особового складу митниці з питань, що відносяться до компетенції служби.

    4.6.6. Затверджувати положення про структурні підрозділи служби.

    4.7. Начальник служби має заступників з основних напрямів діяльності. Кількість заступників і їх повноваження встановлюються Головою Служби за пропозицією начальника митниці, письмово погодженою з начальником Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби й з начальником регіональної митниці.

    4.8. Заступники начальника служби, начальники відділів і окремих секторів у складі служби призначаються на посади й звільняються з посад начальником митниці за поданням начальника служби, письмово погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби, з начальником відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці та з відділом власної безпеки регіональної митниці.

    4.9. Інші посадові особи служби призначаються на посади й звільняються з посад начальником митниці за поданням начальника служби, письмово погодженим з начальником відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил регіональної митниці та з сектором власної безпеки митниці.

    4.10. Дисциплінарні стягнення, заходи дисциплінарного впливу й заохочення застосовуються:

  • до посадових осіб служби, призначених на посади Головою Служби, за поданням начальника митниці, погодженим з Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби;

  • до посадових осіб служби, призначених на посади начальником митниці, за погодженням з начальником служби.
  • 4.11. Структурними підрозділами служби відповідно до основних напрямів роботи можуть бути такі відділи (сектори): 

    Відділи (сектори) створюються залежно від особливостей роботи служби в межах її штатної чисельності.

    4.12. Залежно від особливостей роботи служби в її складі можуть створюватись інші структурні підрозділи, не передбачені пунктом 4.11 цього Положення.

    Доцільність створення таких підрозділів обгрунтовується в подані начальника митниці за письмовою пропозицією начальника служби й визначається Управлінням організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби. Нова структура затверджується наказом Держмитслужби.

    5. Права працівників служби
    

    Для виконання покладених на службу завдань і функцій її працівники мають право:

    5.1. Діяти в межах повноважень, наданих законодавством України, наказами та розпорядженнями Держмитслужби й цим Положенням, відповідно до затверджених посадових інструкцій.

    5.2. Здійснювати провадження у справах про порушення митних правил, порушених митницею.

    5.3. Одержувати від підрозділів митниці, митних органів, митних уповноважених, оглядових комісій, підприємств, організацій і установ, окремих громадян документи, необхідні для здійснення провадження у справах про порушення митних правил і проведення дізнання у справах про контрабанду.

    5.4. Використовувати інформаційні й довідкові бази даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України в порядку, установленому Держмитслужбою.

    5.5. У встановленому законодавством порядку звертатися із запитами щодо подання необхідної інформації до державних органів, підприємств, установ, організацій, їх посадових осіб, а також окремих громадян.

    5.6. За дорученням начальника митниці перевіряти додержання особовим складом оперативних підрозділів митниці вимог законодавства, що визначають порядок організації боротьби з контрабандою й порушеннями митних правил.

    У разі виявлення правопорушень одержувати в установленому законодавством порядку письмові пояснення від посадових осіб митниці.

    Про результати перевірок інформувати начальника митниці, подавати йому пропозиції щодо застосування стягнень до особового складу митниці.

    5.7. Залучатися до проведення митного контролю й митного оформлення транспортних засобів, товарів та інших предметів на будь-якій їх стадії.

    Перевіряти документи на право переміщення юридичними й фізичними особами транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон України.

    Проводити в установленому законодавством порядку особистий огляд громадян, огляд (переогляд) речей, транспортних засобів, товарів та інших предметів, які перебувають під митним контролем.

    5.8. З метою припинення порушень митних правил, встановлення осіб, які вчинили порушення митних правил, а також для складення протоколу про порушення митних правил, якщо його неможливо скласти на місці вчинення правопорушення, здійснювати адміністративне затримання громадян, які вчинили такі порушення, у встановленому законодавством порядку.

    5.9. Користуватися безперешкодним доступом у приміщення всіх підрозділів митних органів, на територію пунктів пропуску через державний кордон, зон митного контролю, складів митниць й інших митних об'єктів.

    5.10. Здійснювати огляд територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі й інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари й транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи.

    5.11. За письмовим дорученням начальника митниці або начальника служби з метою перевірки в установленому законодавством порядку транспортних засобів, товарів та інших предметів, що підлягають митному контролю чи контроль за якими покладено на митні органи, а також відповідних документів на них здійснювати митне обстеження територій, приміщень, складів і сховищ підприємств, організацій і установ (крім іноземних дипломатичних представництв і прирівняних до них за статусом) незалежно від їх відомчого підпорядкування й форм власності.

    5.12. Припиняти навантаження, вивантаження, перевантаження, розпакування, упакування й перепакування товарів, які перебувають під митним контролем, виявляти пошкодження їх пакування, зміну акцизних марок та ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах або їх упаковці, а також заміну транспортного засобу без дозволу митного органу.

    5.13. Для виконання завдань з боротьби з митними правопорушеннями у випадках, передбачених законодавством, затримувати транспортні засоби, товари та інші предмети, вилучати необхідну документацію.

    5.14. Використовувати в роботі криміналістичну й спеціальну техніку, засоби митного контролю, засоби зв'язку й транспорт.

    5.15. Зберігати, носити й застосовувати вогнепальну зброю й спеціальні засоби в порядку, установленому постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.02 N 1953 ( 1953-2002-п ) "Деякі питання застосування спеціальних засобів та вогнепальної зброї посадовими особами митної служби".

    5.16. У разі оперативної необхідності виконувати свої службові обов'язки в цивільному одязі.

    6. Відповідальність працівників служби
    

    6.1. Начальник служби несе відповідальність за неналежну організацію роботи служби, низький рівень службової й виконавської дисципліни в підпорядкованому йому підрозділі.

    6.2. Працівники служби несуть відповідальність за неналежне виконання своїх службових обов'язків згідно з законодавством України.

    7. Матеріально-технічне забезпечення служби
    

    7.1. Матеріально-технічне й фінансове забезпечення діяльності служби здійснюються за рахунок і в межах виділених асигнувань на утримання митниці.

    7.2. Підрозділи служби розміщуються в ізольованих приміщеннях, які відповідають вимогам щодо специфіки роботи, з обмеженим доступом сторонніх осіб до службової інформації й телефонних розмов.

    7.3. Для виконання завдань, передбачених цим Положенням, підрозділи служби забезпечуються автотранспортними засобами, засобами зв'язку, комп'ютерами, оргтехнікою, пошуковими технікою й приладдям, засобами аудіовізуального контролю, ідентифікації та аналізу.

    7.4. Табельна зброя, спеціальні засоби зберігаються в спеціальному приміщенні, обладнаному системою сигналізації, згідно з вимогами наказу Держмитслужби від 06.02.02 N 68/ДСК.

    Начальник служби по боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил________________