УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про додаткові заходи щодо увічнення пам'яті жертв політичних репресій та
голодоморів в Україні

З метою увічнення пам'яті жертв політичних репресій та голодоморів вУкраїні, забезпечення глибокого осмислення історичного минулогоукраїнського народу, його багаторічної боротьби за відновленнядержавності, а також посилення уваги суспільства, зокрема молоді, дотрагічних сторінок історії держави постановляю:

1. Кабінету Міністрів України:а) вирішити до Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, якийу 2005 році відзначається 26 листопада, питання утворення Українськогоінституту національної пам'яті, для чого, зокрема:

утворити до 15 серпня 2005 року з урахуванням пропозицій Національноїакадемії наук України, Українського добровільногокультурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства«Меморіал» ім. В. Стуса, Асоціації дослідників голодоморів в Україні,Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих міжвідомчуробочу групу з утворення Українського інституту національної пам'яті,підготовки пропозицій щодо його структури та основних напрямів роботи,включивши до складу цієї робочої групи провідних науковців, учених,авторитетних експертів, представників громадських організацій, які безпосередньо займаються вивченням проблем політичних репресій іголодоморів;

забезпечити вирішення в установленому порядку питання розміщення

Українського інституту національної пам'яті у центральній частині м. Києва;

б) внести до 1 серпня 2005 року в установленому порядку пропозиції щодо надання Державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянськімогили» статусу національного;

в) підготувати та внести до 1 листопада 2005 року в установленому порядкуна розгляд Верховної Ради України законопроект щодо політико-правовоїоцінки голодоморів в історії українського народу.

2. Службі безпеки України, Державному комітету архівів України надавати всіляке сприяння представникам громадських організацій, наукових установта організацій, ученим у доступі в установленому порядку до відповіднихархівних документів, що стосуються питань політичних репресій таголодоморів в Україні, а також опублікуванню таких документів.

3. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям за участю громадських організацій, які безпосередньо займаються вивченням проблем політичнихрепресій і голодоморів:вжити протягом 2005-2006 років заходів щодо належного впорядкування поховань жертв політичних репресій, спорудження пам'ятників тавстановлення пам'ятних знаків;організувати роботу із залученням учнівської та студентської молоді щодопошуку поховань жертв політичних репресій та голодоморів;сприяти створенню музеїв, формуванню музейних зібрань, організаціїпостійно діючих експозицій про історичні події, пов'язані з політичнимирепресіями та голодоморами в Україні.

4. Міністерству закордонних справ України за участю громадськихорганізацій, які безпосередньо займаються вивченням проблем політичнихрепресій і голодоморів, а також із залученням представників українськоїгромадськості за кордоном вживати в установленому порядку заходів щодоактивізації проведення пошуку та дослідження на території іноземних державмісць поховань українців, які загинули внаслідок політичних репресій.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО
11 липня 2005 року
№ 1087/2005