Працюю лікарем, свого часу перебував на військовій службі. Чи зарахується час перебування на військовій службі до стажу роботи за спеціальністю при призначенні пенсії, якщо пенсію мені призначено у 2004році?

Стосовно цього Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 4 листопада 1993 р. № 909 — за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років.

Пенсія за вислугу років працівників освіти, охорони здоров'я та соціального захисту Призначається відповідно до п. «с» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Зарахування часу перебування на військовій службі до стажу роботи за спеціальністю при призначенні пенсії за вислугу років безпідставне, бо Законом України «Про пенсійне забезпечення» цього не передбачено.

У перелік закладів охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, у розділ «Охорона здоров'я» внесено такі заклади і посади: лікарняні заклади, лікувально-профілактичні заклади особливого типу, лікувально-трудові профілакторії, амбулаторно-поліклінічні заклади, заклади швидкої та невідкладної медичної допомоги, переливання крові, охорони материнства і дитинства, санаторно-курортні, санітарно-епідеміологічні заклади, діагностичні центри (лікарі та середній медичний персонал — незалежно від найменування посад); аптеки, аптечні кіоски, аптечні магазини, контрольно-аналітичні лабораторії (провізори, фармацевти — незалежно від найменування посад), лаборанти; медико-соціальні експертні комісії, бюро судово-медичної експертизи (лікарі та середній медичний персонал — незалежно від найменування посад).

При призначенні пенсії за вислугу років зазначеним у переліку особам допускається підсумовування стажу за періоди роботи в закладах і установах освіти, охорони здоров'я та соціального захисту.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, здійснюється, згідно з окремим законодавчим актом, через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди пенсія зазначеним особам призначається за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 26/2005