Кому з працівників призначаються пенсії на пільгових умовах?

На пільгових умовах пенсії за віком згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах зі шкідливими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним постановою Кабінету Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць, проведення якої передбачає, зокрема, санітарно-гігієнічні дослідження виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу, за якими підтверджуються права працівника на пільги та компенсації, пов'язані із зайнятістю в несприятливих умовах праці.

Кабінет Міністрів України постановою «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 1 серпня 1992 р. № 442 зобов'язав керівників підприємств та організацій незалежно від форм власності й господарювання провести атестацію робочих місць, визначити за її результатами перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням та ознайомити з ним працівників згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим згаданою постановою. Відомості про результати атестації робочих місць заносяться до карти умов праці, форма якої затверджується Міністерством праці і соціальної політики України (далі — Мінпраці) разом з МОЗ.

Перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників після погодження з профспілковим комітетом затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається 50 років. Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку.

При встановленні пенсій за віком використовуються результати атестації. Контроль за якістю проведення атестації, правильністю застосування Списку № 2 виробництв, робіт, професій і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, пільги і компенсації, покладається на органи Державної експертизи умов праці.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду» від 11 квітня 2002 р. № 497 Державна експертиза умов праці зобов'язана надавати органам, що призначають та виплачують пенсії, висновок щодо підтвердження (скасування) права працівників на пенсію на пільгових умовах.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладено на керівника підприємства, організації.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 26/2005