Як обчислюється стаж медперсоналу туберкульозного диспансеру — в подвійному розмірі (рік за два) чи ні? Якщо так, то з якого року? Я працювала в тубдиспансері 19 років: 3,5 роки — санітаркою у відділенні і 16 років — в регістратурі.
Єлизавета Юріївна, Краснодон.

Ст. 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачені пільги по обчисленню стажу роботи в деяких медичних закладах, а саме: робота в леп-розорних і протичумних закладах, у закладах (відділеннях) по лікуванню осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях лікувальних закладів зараховується у подвійному розмірі.

Законом України "Про внесення змін до ст. 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" зазначена стаття викладена в такій редакції: "Робота в леп-розорних і протичумних закладах охорони здоров'я, у «вкладах (відділеннях) з лікування оси, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекцїйних закладах (відділеннях) охорони здоров'я, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров'я, а також психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі".

Наказом Міністерства охорони здоров'я від 19.07.1995 р. №133 "Про затвердження переліку особливо небезпечних, інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб" туберкульоз віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, що викликаються мікробактеріями туберкульозу.

Згідно із Законом України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз" протитуберкульозні заклади є спеціалізованими закладами охорони здоров'я, що здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну (стаціонарну та амбулаторну) допомогу хворим на туберкульоз.

Враховуючи викладене, робота у туберкульозних(протитуберкульозних) диспансерах, лікарнях (відділеннях), клініках науково-дослідних інститутів та санаторіях вважається роботою у інфекційних закладах (відділеннях) і повинна зараховуватися до стажу роботи в подвійному розмірі.

При цьому, враховуючи положення ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативні акти не мають зворотної дії у часі, якщо звернення за призначенням (перерахунком) пенсії за стажем роботи відбулося до набрання чинності змін до зазначеної статті особами, що на час звернення за перерахунком не працювали, обчислення стажу проводиться без урахування пільг.

Особам, що звертаються за призначенням пенсії після внесення змін до ст. 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення", стаж роботи у відповідних закладах обчислюється в подвійному розмірі.

Особам, що звернулись за перерахунком пенсії з додаванням стажу роботи і продовжували працювати на дату набрання чинності змін до цієї статті, весь стаж роботи у відповідних закладах обчислюється в пільговому розмірі.

Л.І.ШЕПЕЛЕНКО, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області.

"Экспрес-новости" 13 июля 2005 г., №28