Чому склалася така диспропорція в пенсіях військовослужбовців залежно від дати їх звільнення?

При обчисленні пенсій, які призначалися військовослужбовцям, у грошове забезпечення включали відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентну надбавку за вислугу років, додаткові види грошового забезпечення в порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України (ст. 43 Закону України від 9 квітня 1992 р. № 2262—ХП «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» (у редакції, яка діяла до 31 грудня 2004 p.).

Відповідною постановою Кабінету Міністрів України було визначено ці додаткові види грошового забезпечення та встановлено порядок їх обчислення, який не дозволяв включати в розрахунок раніше призначених пенсій нововведені додаткові види грошового забезпечення.

За цих умов і склалася диспропорція в пенсіях військовослужбовців залежно від дати їх звільнення з військової служби. Тому Верховна Рада України 15 червня 2004 р. прийняла Закон України № І769—IV «Про внесення змін до статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб» (далі — закон № 1769—IV), яким було закладено нову нормативну базу для перерахунку всіх раніше призначених пенсій з 1 січня 2005 p., а саме: призначення пенсій з відповідних розмірів посадового окладу, окладу за військовим званням, відсоткової надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премії в розмірах, установлених чинним законодавством. Тобто з урахуванням усіх нововведених додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців.

Але, враховуючи економічний стан держави, Прикінцевими положеннями закону № І769—IV встановлено, що виплата перерахованих пенсій провадиться у два етапи:

    з 1 січня 2005 р. виплачується 50 % перерахованої пенсії, а з 1 січня 2006 р. виплачуватиметься 100 % перерахованої пенсії. У разі якщо 50 % перерахованої пенсії менше, ніж розмір виплачуваної до перерахунку, то пенсія в період з 1 січня 2005 р. по 1 січня 2006 р. виплачується в раніше призначеному розмірі. Тобто з 1 січня 2006 р. буде повністю ліквідовано диспропорцію в пенсіях військовослужбовців;

    інший порядок виплати перерахованої пенсії передбачено тільки для ветеранів війни (відповідний статус яким надано за участь у Великій Вітчизняній війні 1941—945 pp. та у війні з імперіалістичною Японією в серпні — вересні 1945 p.), а також для осіб, які брали участь в інших бойових діях, що передували згаданим війнам. Перерахування пенсій передбачено також дружинам загиблих чи померлих (із категорії вищезгаданих осіб).

Виплата цих пенсій в повному розмірі здійснюється вже з 1 січня 2005 р. на підставі Закону України від 16 грудня 2004 р. № 2255—IV «Про внесення змін до деяких законів України з питань соціального захисту військовослужбовців».

Виплату різниці в пенсії за минулий час законодавством не передбачено.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 31/2005