Чи мають право сторони у справі знайомитись із матеріалом судової справи? Куди необхідно оскаржити дії судді, якщо він не дає можливості сторонам у справі знайомитись із матеріалами?

Статтею 99 Цивільного процесуально кодексу України передбачено, що особи які беруть участь у справі, мають право знайомитися з матеріалами справами, робити з них витяги, одержувати копії рішень, ухвал, постанов та інших документів, що є у справі.

Тому цілком законним є право особи, чиї процесуальні права порушено, відновити їх у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про статус суддів» підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності є вчинення дисциплінарного проступку, зокрема порушення законодавства при розгляді судових справ (саме той випадок, з яким звернувся дописувач). Але згідно зі ст. 34 того ж Закону підставами для порушення дисциплінарного провадження щодо судді можуть бути подання Міністерства юстиції України та його органів на місцях за наслідками перевірки заяв і повідомлень громадян та подання голови відповідного суду, посадових осіб державних органів, установ, організацій, органів місцевого самоврядування. Тож скаргу на дії судді, що порушують процесуальні права особи, слід подавати до вищезгаданих органів.

Частиною другою ст. 31 зазначеного закону передбачено, що суддя, рішення якого було скасовано або змінено, може бути притягнутий і до дисциплінарної відповідальності, якщо під час розгляду справи суддею було допущено умисне порушення закону чи несумлінність, що потягла за собою істотні наслідки.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 31/2005