ПОСВІДЧЕННЯ ПОДАТКІВЦІВ НА ПЕРЕВІРКУ ПІДПРИЄМСТВА


Як упевнитися у тому, що податківець, який прийшов на підприємство з метою здійснення перевірки його фінансово-господарської діяльності, має на це право? Які документи він повинен пред'явити?


Перш за все, слід згадати, що відповідно до листа Головної державної податкової інспекції від 28.03.1996 р. № 16-111/10-2153 керівників державних податкових інспекцій було зобов'язано встановити порядок, згідно з яким працівники цих інспекцій, розпочинаючи перевірку, на підтвердження наданих їм повноважень повинні пред'являти свої службові посвідчення керівникам платників податків, яких вони перевіряють (порядок видачі та оформлення службового посвідчення для працівників державної податкової служби України встановлено Інструкцією про порядок видачі, зберігання і знищення посвідчення посадової особи органів державної податкової служби України, затвердженою наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.06.1996-р. № 55 — далі Інструкція).

Крім того, відповідно до Розпорядження ДПАУ від 20.05.1997 р. № 89-р "Про посвідчення на перевірку" працівники без належно оформленого посвідчення на перевірку не мають права брати участь у перевірках суб'єктів підприємницької діяльності. Тобто посадові особи органів державної податкової служби повинні пред'явити посвідчення, видані безпосередньо на цю перевірку конкретного господарюючого суб'єкта.

Посвідчення друкується на бланку Державної податкової адміністрації і повинно бути зареєстроване в журналі видачі посвідчень на перевірку. У посвідченні має бути зазначено дату видачі, назву підприємства, яке перевіряється, тип перевірки (планова чи позапланова), підстави для її організації (пункт та стаття згідно з Указом Президента України від 23.07.1998 р. № 817/98 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності"), термін перевірки та дату її початку, а також прізвище інспектора, який буде її проводити. Працівники без належно оформленого посвідчення на перевірку не мають права брати участь у перевірках суб'єктів підприємницької діяльності.

У випадках, якщо перевірка проводиться за межами свого району, співробітникам державної податкової інспекції додатково необхідно пред'являти посвідчення на перевірку платників податків із указаним найменуванням району (області), де буде здійснюватись перевірка.

З метою недопущення несанкціонованих перевірок суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності ведеться Журнал реєстрації перевірок (порядок його ведення затверджено наказом Державного комітету України з питань розвитку підприємництва від 10.08.1998 р. № 18 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.10.1998 р. за № 619/3059). Представник контролюючого органу (не тільки ДПІ) перед початком перевірки повинен обов'язково зробити запис у Журналі, заповнюючи всі передбачені графи, та поставити свій підпис. Відмова особи, що здійснює перевірку, від підпису в Журналі є підставою для недопущення її до проведення перевірки.

Сторінку підготувало Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України № 35 (3 - 9 вересня 2005 року)