ОРЕНДА БЕЗ ПРОБЛЕМ


Ми бажаємо здати в оренду офіс. Чи необхідно отримувати дозвіл на здачу приміщення в оренду в пожежних органах? Якщо так, то що необхідно для дозволу та які можуть бути несприятливі наслідки уразі його неотримання ?


Відповідно до п. 2.8. Правил пожежної безпеки в Україні, що затверджені наказом Міністерства з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 №126, початок роботи новоствореного підприємства, введення в експлуатацію нових, реконструйованих виробничих, житлових та інших об'єктів, упровадження нових технологій, передання у виробництво зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, устаткування та продукції, оренда будь-яких приміщень без дозволу органів державного пожежного нагляду забороняється.

Видача дозволу здійснюється відповідно до Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2001 року № 150.

Для одержання дозволу власник (орендар) подає до відповідного органу державного пожежного нагляду заяву (зразок наводиться в додатку № 1 Порядку), матеріали оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об'єкта чи приміщення, а для одержання дозволу на оренду приміщень — також копію договору оренди.

Підставою для видачі дозволу є висновок, що оформляється за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об'єкта чи приміщення, що проводиться органом державного пожежного нагляду або іншою особою, яка одержала ліцензію на проведення такої оцінки (експертизи).

Орган державного пожежного нагляду протягом п'яти робочих днів з дня подання заявником документів приймає рішення про видачу дозволу або про відмову у його видачі у разі виявлення фактів порушення правил пожежної безпеки, що може призвести до виникнення пожежі або перешкод при її гасінні та евакуації людей. У разі відмови у видачі дозволу копія обґрунтованого рішення про відмову у видачі дозволу має надсилатися заявникові.

Залежно від Того, чи будуть виявленні порушення правил пожежної безпеки, може видаватися дозвіл без обмеження терміну його дії або з визначеним терміном дії.

За наявності окремих фактів порушення

правил пожежної безпеки у дозволі зазначаються термін його дії та умови забезпечення пожежної безпеки. Після своєчасного виконання цих умов термін дії дозволу може продовжується на підставі заяви власника (орендаря). У разі невиконання зазначених умов орган, який видав дозвіл, або вищестоящий орган державного пожежного нагляду має право його скасувати.

У разі здійснення діяльності в орендованому приміщенні без отримання дозволу відповідно до п. 10 Положення про Державну пожежну охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994 року № 508, посадові особи держпожнагляду мають право припиняти чи забороняти роботу підприємств.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 36 (10 -16 вересня 2005 року)