УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
               ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

                            Н А К А З

                        30.04.2004  N 254

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      27 травня 2004 р.
                                      за N 669/9268

      ( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державного
                                         комітету статистики 
        N 209 ( z0939-05 ) від 26.07.2005 )

           Про затвердження інструкцій щодо заповнення
             форм державних статистичних спостережень
                 N 1-торг, 3-торг, 3-торг(здрав)


     Відповідно до   статті   14   Закону  України  "Про  державну
статистику" ( 2614-12 ),  з  метою  удосконалення  форм  державних
статистичних спостережень щодо роздрібної торгівлі та ресторанного
господарства Н А К А З У Ю:

     1. Затвердити:
     Інструкцію щодо  заповнення  форми  державного  статистичного
спостереження N 1-торг "Звіт про товарооборот" (додається);
     Інструкцію щодо  заповнення  форми  державного  статистичного
спостереження N  3-торг  "Звіт  про  продаж  і  запаси  товарів  у
торговій мережі  та  мережі ресторанного господарства" (додається)
( z0670-04 );
     Інструкцію щодо  заповнення  форми  державного  статистичного
спостереження N 3-торг(здрав)  "Звіт  про  надходження,  продаж  і
запаси товарів  у  роздрібній  мережі  та  на складах" (додається)
( z0671-04 ).

     2. Поширити затверджені пунктом  1  цього  наказу  інструкції
щодо  заповнення  форм державних статистичних спостережень на всіх
юридичних  осіб,  їх  відокремлені  підрозділи,   які   займаються
відповідним  видом  діяльності,  незалежно  від  форм власності та
організаційно-правових форм  господарювання,  що  є  на  території
України.

     3. З  моменту  набрання  чинності  цього наказу скасувати дію
приміток та пояснення, що додаються до форм державних статистичних
спостережень N 1-торг, 3-торг(здрав), 3-торг, затверджених наказом
Держкомстату від 3 липня 2003 року N 202 ( v0202202-03 ).

     4. Контроль  за  виконанням  наказу  покласти  на  заступника
Голови комітету Остапчука Ю.М.

Голова комітету                                      О.Г.Осауленко



                                      ЗАТВЕРДЖЕНО
                                      Наказ Державного комітету
                                      статистики України
                                      30.04.2004  N 254

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      27 травня 2004 р.
                                      за N 669/9268


                            ІНСТРУКЦІЯ
          щодо заповнення форми державного статистичного
          спостереження N 1-торг "Звіт про товарооборот"
                         ( v0202202-03 )


                      1. Загальні положення

     1.1. Звіт  за  формою  державного статистичного спостереження
N 1-торг "Звіт про товарооборот" ( v0202202-03  )  (далі  -  форма
N 1-торг)  складають  щомісяця  в  цілому  підприємства роздрібної
торгівлі  та  ресторанного  господарства,  інші  підприємства,  що
здійснюють   діяльність  з  роздрібної  торгівлі  та  ресторанного
господарства  (далі  підприємства),  за  переліком,   встановленим
органами державної статистики.

     1.2. Підприємства   подають   звіт   за   формою   N   1-торг
( v0202202-03 ) органу державної статистики за місцезнаходженням.

     1.3. Адміністрація   підприємств   забезпечує   повноту    та
достовірність складених звітів.

     1.4. Звіт   подається  у  строки,  вказані  на  бланку  форми
N 1-торг ( v0202202-03 ).

                    2. Заповнення бланка форми
         державного статистичного спостереження N 1-торг
                         ( v0202202-03 )

     При заповненні звіту  необхідно  керуватись  Інструкцією  про
облік  роздрібного товарообороту і товарних запасів,  затвердженою
наказом Міністерства  статистики  України  від  28.12.1996  N  389
( z0013-97 ),  зареєстрованою   у   Міністерстві  юстиції  України
28.01.97 за N 13/1817.

     2.1. Роздрібний  товарооборот  -  це  виручка   від   продажу
безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за
розрахункові чеки  установ  банків,  банківські  платіжні  картки)
через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану
торгову мережу (магазини,  аптеки,  палатки,  кіоски, автозаправні
станції,   розвізну  і  розносну  мережу)  і  мережу  ресторанного
господарства  (їдальні,  кафе,  ресторани  тощо)   усіма   діючими
підприємствами  незалежно  від  відомчої  підпорядкованості,  форм
власності і господарювання.

     2.2. Вартість  скляного  посуду,  що   має   заставну   ціну,
проданого  з  товаром  (з-під алкогольних і безалкогольних напоїв,
молочних продуктів та інших товарів), у роздрібний товарооборот не
включається.

     2.3. Роздрібний  товарооборот  визначається у цінах фактичної
реалізації за моментом відпуску товарів  покупцеві  незалежно  від
часу   сплати  грошей,  включаючи  продаж  товарів,  які  надійшли
підприємству  (об'єкту)  торгівлі  у   межах   договорів   комісії
(консигнації).

     2.4. При  продажу  пільговим  категоріям  населення  легкових
автомобілів   з   ручним   керуванням   через   торгову    мережу,
санітарно-гігієнічних    та   фармацевтичних   товарів   аптечними
закладами і підприємствами медтехніки,  палива  організаціями,  що
постачають  паливо,  в  товарооборот включається фактично сплачена
населенням  їх  вартість.  Вартість  цих  товарів,   що   оплачена
безпосередньо    з    бюджету    або   організаціями   соціального
забезпечення, лікарняними, профілактичними установами, включається
у рядок 05.

     2.5. Аптечними  закладами  і підприємствами медтехніки продаж
медичного обладнання,  інструменту, спеціальних медичних меблів та
медикаментів   лікарняним   закладам,   дитячим  садкам  та  іншим
організаціям і підприємствам включається в оптовий товарооборот.

     2.6. До складу роздрібного  товарообороту  включається  також
відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі і мережі
ресторанного господарства:
     - продуктів харчування закладам охорони здоров'я, соціального
забезпечення  та  освіти  (лікарняним,  профілактичним,   будинкам
відпочинку,  будинкам-інтернатам  для  громадян  похилого  віку та
інвалідів,  загальної  освіти,  дошкільного  виховання,  виховання
дітей,   які   залишилися   без  опіки  батьків)  для  організації
харчування відповідних контингентів населення;
     - продовольчих  товарів  суднам  морського і річкового флоту,
риболовецьким промисловим суднам для  харчування  екіпажів  суден,
туристів і пасажирів у суднових ресторанах,  геологорозвідувальним
партіям для харчування працівників  експедицій,  а  також  окремих
непродовольчих  товарів  на  поточні потреби для реалізації членам
екіпажів;
     - товарів  подарункового  асортименту  до  свят  і новорічних
подарунків для дітей.

     2.7. Оптовий  товарооборот  -   це   продаж   товарів   іншим
підприємствам, організаціям, підприємцям для виробничої діяльності
або подальшого перепродажу як за безготівковими розрахунками,  так
і за готівку.

     2.8. Оборот  від  посередницької  діяльності - це сума послуг
без вартості товару.

     2.9. Оборот від  інших  видів  діяльності  -  це  оборот  від
надання  послуг,  неторгової діяльності,  а також продаж пільговим
категоріям населення  легкових  автомобілів  з  ручним  керуванням
через  торгову  мережу,  санітарно-гігієнічних  та  фармацевтичних
товарів аптечними закладами і  підприємствами  медтехніки,  палива
організаціями, що постачають паливо, який оплачено безпосередньо з
бюджету або організаціями соціального  забезпечення,  лікарняними,
профілактичними установами,  а також безготівковий відпуск товарів
підприємствами  роздрібної  торгівлі  пенсіонерам  і   працівникам
бюджетної  сфери  в  порядку взаємозаліку за заборговані пенсії та
зарплати.

     2.10. Роздрібний товарооборот ресторанного господарства -  це
продаж  безпосередньо  населенню  купованих  товарів  і роздрібний
продаж продукції власного виготовлення.

     2.11. Куповані товари -  товари,  що  придбані  підприємством
ресторанного  господарства  на  стороні  і  продані  населенню без
усякої обробки.

     2.12. Реалізація продукції власного виготовлення  підприємств
ресторанного  господарства  складається  з  роздрібного і оптового
продажу.

     2.13. Роздрібний  продаж  продукції   власного   виготовлення
підприємств ресторанного господарства:
     - продаж   готових   виробів   і   напівфабрикатів   власного
виготовлення   населенню   через   обідній   зал   і  буфет  цього
підприємства,  включаючи відпуск обідів  додому,  а  також  продаж
через магазини кулінарії і напівфабрикатів,  палатки,  розвізну та
розносну мережі,  які  належать  цьому  підприємству  ресторанного
господарства;
     - продаж  за  безготівковим  розрахунком  готових  виробів  і
напівфабрикатів  власного виготовлення лікарняним,  профілактичним
установам,  оздоровчим закладам і закладам відпочинку, соціального
забезпечення   і   освіти   для  харчування  населення,  яке  вони
обслуговують;
     - продаж   продукції  пересувних  їдалень,  які  обслуговують
працівників сільськогосподарських підприємств на польових  станах,
лісорозробках, лісосплаві та шляхових машинних станціях.

     2.14. Оптовий    продаж   продукції   власного   виготовлення
підприємств ресторанного господарства - це продаж готових  виробів
і    напівфабрикатів   власного   виготовлення   підприємствам   і
організаціям роздрібної торгівлі (магазинам і палаткам), їдальням,
ресторанам,    буфетам   та   іншим   підприємствам   ресторанного
господарства.

 Начальник управління
 статистики торгівлі                                  Г.С.Пепелова