ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ АПЕЛЯЦІЙНОЇ СКАРГИ


Знаю, що нещодавно набув чинності новий Цивільний процесуальний кодекс України. Підкажіть, будь-ласка, чи змінилися вимоги законодавства щодо подання апеляційної скарги?


Розглядаючи процедуру апеляційного оскарження за новим Цивільним процесуальним кодексом України (далі — ЦПК) перш за все необхідно звернути увагу на те, що тепер для апеляційного оскарження слід подавати не один, а два документи — заяву (в ній має бути зазначено лише найменування суду, до якого подається заява, відомості про особу, що її подає, та рішення чи ухвала, що оскаржуються) та апеляційну скаргу (вимоги щодо її форми та змісту майже не змінились). Тобто перед тим, як подати звичайну апеляційну скаргу, потрібно спочатку звернутися з заявою про апеляційне оскарження (втім, скаргу можна подати і без попередньої заяви, але лише за умови її подання у термін, встановлений для подачі заяви про апеляційне оскарження). Крім того, у ЦПК окремо встановлено строки для подання апеляційної заяви та апеляційної скарги: згідно зі ст. 294 заява про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а скарга на таке рішення — протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Для подання заяви про оскарження ухвали суду існує лише п'ять днів і ще десять — для подання апеляційної скарги на ухвалу. Таким чином, за положеннями нового ЦПК термін подання відомостей про те, що рішення суду першої інстанції буде оскаржено (тобто, принаймні термін для подання апеляційної заяви) втричі менший, ніж був строк, наданий положеннями ЦПК 1963 року для подання апеляційної скарги.

Також у ЦПК з метою усунення можливості будь-яких зловживань з боку місцевих судів, які могли б призвести до позбавлення сторін гарантованого Конституцією України права на апеляційне оскарження, змінено порядок апеляційного звернення: заяву про таке оскарження та апеляційну скаргу згідно зі ст. 296 ЦПК слід також як і за ЦПК 1963 року подавати в апеляційний суд через суд першої інстанції, але копію скарги особа, яка її подає, водночас повинна надсилати до суду апеляційної інстанції. Через три дні після закінчення терміну подання апеляційної скарги суд надсилатиме її разом зі справою до апеляційного суду, де справу буде зареєстровано та передано у порядку черговості судді-доповідачу. У триденний термін цей суддя повинен буде вирішити питання про прийняття скарги до розгляду апеляційним судом. Отже, з набуттям чинності новим ЦПК суд першої інстанції вже не вирішує питання про дотримання форми та змісту скарги і не приймає залежно від цього рішення про її направлення до апеляційного суду або повернення суб'єктові звернення, що, безумовно, примусить суд першої інстанції відповідальніше ставитися до постановленім рішення у справі, а також зробить реальнішим його перегляд у апеляційному порядку.

Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України № 39 (1 - 7 жовтня 2005 року)