УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
                    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

                        П О С Т А Н О В А
                    від 24 січня 1997 р. N 61
                               Київ

     ( Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
       N 313 ( 313-98-п ) від 17.03.98 )
       
               Про затвердження Порядку маркування
             вин, коньяків, вермутів та шампанського
                     вітчизняного виробництва


      З метою  впорядкування маркування вин, коньяків, вермутів та
шампанського   вітчизняного   виробництва,   які   реалізуються  в
роздрібній    торгівлі,      Кабінет      Міністрів        України
п о с т а н о в л я є :

     1. Затвердити Порядок маркування вин,  коньяків,  вермутів та
шампанського вітчизняного виробництва, що додається.

     2. Ця постанова набирає чинності з 1 лютого 1997 року.


 Прем'єр-міністр України                           П.ЛАЗАРЕНКО

 Інд. 22
                                             ЗАТВЕРДЖЕНО
                            постановою  Кабінету Міністрів України
                                      від 24 січня 1997 р. N 61

                             ПОРЯДОК
              маркування вин, коньяків, вермутів та
                           шампанського

     1. Зовнішнє   оформлення   упаковки   виноробної    продукції
передбачає  інформування  споживачів  в  доступній  для  них формі
згідно з вимогами законодавства про мови.  З цією метою  на  кожну
пляшку  з  вином,  коньяком,  вермутом  та шампанським наклеюється
художньо оформлена етикетка із зазначенням:
     назви держави - Україна;
     найменування, місцезнаходження  та   ідентифікаційного   коду
підприємства-виробника,   а   також  товарного  знака  (за  його
наявності);
     номера ліцензії на виробництво продукції;
     назви продукції;
     місткості пляшки, л;
     вмісту спирту, % об.;
     цукристості (крім   сухих   та  ігристих  вин,  шампанського,
коньяків), % мас.;
     позначення нормативного документа;
     національного знака відповідності;
     дати виготовлення продукції.

     2. Термін  витримки для марочних вин та позначення "Марочне",
вік коньячних спиртів для марочних коньяків і коньяків спеціальних
назв наводяться на кольєретці.

     3. На  пляшках з колекційними винами та коньяками наклеюються
додаткові  ярлики  із   зазначенням   "Колекційне   (колекційний),
додатково витримане (витриманий) в колекції ____ років".
     На шийку пляшки з колекційним вином наклеюється кольєретка із
зазначенням року урожаю винограду, з якого виготовлене вино.

     4. На  етикетках пляшок з вином контрольованих за походженням
назв обов'язковий напис "Вино контрольованих за походженням назв",
а на  контретикетці  - схематичне зображення території району,  де
виготовлене вино, із позначенням виноградних ділянок.

     5. На  пляшці  з  вермутом  повинна  бути  контретикетка  або
додаткова  етикетка,  на  якій  наводяться дані про основний склад
компонентів і погоджені з МОЗ рекомендації щодо вживання напою.

     6. На  упаковках  усіх  видів  виноробної  продукції   можуть
наклеюватися  контретикетки,  які  несуть додаткову інформацію про
неї.