ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ


Чи повинен власник квартири у багатоквартирному будинку укладати договір із ЖЕКом на оплату за комунальні послуги (утримання будинку і т.д.)?


Відносини між сторонами у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Якщо власник квартири отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу, то, по-перше, відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ви як споживач зобов'язані укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Такий типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 р. № 560.

Зокрема, його істотними умовами є визначення вичерпного переліку житлово-комунальних послуг, тарифів та їх складових на кожну з цих послуг, загальної вартості послуг; порядку оплати за спожиті житлово-комунальні послуги; порядку перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості; відповідальності сторін та штрафні санкції за невиконання умов договору тощо.

По-друге, згідно зі ст. 32 Закону, плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. Механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12.07.2005 р. № 560.

Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150.

У разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування житлово-комунальною послугою споживач має право розірвати цей договір.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 46( 19-25 листопада 2005 року)