Чи має право працівник на відшкодування йому моральної шкоди в разі порушення його законних прав?

Згідно зі ст. 237-1 КЗпП власник або уповноважений ним орган відшкодовує моральну шкоду працівнику в разі порушення його законних прав, що призвело до моральних страждань, утрати нормальних життєвих зв'язків і вимагає від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Ці спори вирішуються лише в судовому порядку. За ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу. Відповідно до ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК) в позовній заяві про відшкодування моральної (немайнової) шкоди має бути зазначено, в чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачеві, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується. За недотримання позивачем названих вимог настають наслідки, передбачені ст. 139 ЦПК. Підчас розгляду справ про відшкодування моральної шкоди суди виявляють і всебічно з'ясовують причини й умови, що призвели до порушення прав фізичних осіб, внаслідок чого була заподіяна їм моральна шкода, і реагують на них окремими ухвалами.

Претензії щодо відшкодування моральної шкоди мають пред'являтися до власника згідно зі ст. 237-1 КЗпП.

Чи має право власник звільнити працівника у вихідний день?

Згідно зі ст. 40 КЗпП не допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, а також перебування у відпустці. Ця норма не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства.

За ст. 47 КЗпП в разі звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу працівни-

кові в день звільнення зобов'язані видати належно оформлену трудову книжку і копію наказу про звільнення з роботи.

Відповідно до п. 2.26 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, .затвердженої наказом міністерств праці, юстиції і соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, днем звільнення вважається останній день роботи.

Отже, звільнення працівника у вихідний день є неправомірним.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 41/2005