Чи має право захисник обвинуваченого подавати докази, збирати відомості у справі свого підзахисного?

Відповідно до ст. 48 Кримінально-процесуального кодексу (далі — КПК) захисник має право «подавати докази, збирати відомості про факти, що можуть використовуватися як докази у справі, в тому числі запитувати і одержувати документи чи їх копії від громадян та юридичних осіб, знайомитися на підприємствах, в установах, організаціях, об'єднаннях громадян з необхідними документами, крім тих, таємниця яких охороняється законом, одержувати письмові висновки фахівців з питань, що потребують спеціальних знань, опитувати громадян». До того ж, відповідно до ст. 66 КПК «докази можуть бути подані підозрюваним, обвинуваченим, його захисником, обвинувачем, потерпілим, цивільним позивачем і їх представниками, а також будь-якими громадянами, підприємствами, установами і організаціями».

Ці положення не суперечать ст. 65 КПК, відповідно до якої доказами можуть вважатися кожні фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку орган дізнання, слідчий і суд встановлюють обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 65 КПК дані, що можуть бути доказами у кримінальному судочинстві, встановлюються показаннями свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, висновком експерта, речовими доказами, протоколами слідчих і судових дій, протоколами з відповідними додатками, складеними уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів, та іншими документами. Причому всі ці дані мають бути оформлені відповідно до вимог кримінально-процесуальної форми.

Щодо права захисника збирати відомості про факти, що можуть використовуватися як докази у справі, Верховний Суд у п. 11 постанови Пленуму від 24.10.2003 р. № 8 зазначив, що захисник, допущений до участі у справі, має право бути присутнім не тільки на допитах підозрюваного чи обвинуваченого, а й при виконанні слідчих дій, що провадяться за участю підозрюваного чи обвинуваченого або за його клопотанням чи клопотанням захисника. Особа, яка провадить дізнання, та слідчий зобов'язані своєчасно повідомляти захисника про час і місце провадження таких слідчих дій.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 42/2005