„ДОСТРОКОВА” ПЕНСІЯ


Чи можу я розраховувати на призначення мені пенсії за півтора року до досягнення пенсійного віку відповідно до ст. 37 Закону України "Про державну службу", якщо мене звільнено з роботи через виявлену невідповідність займаній посаді за станом здоров'я?


Згідно зі змістом ст. 37 Закону України "Про державну службу" на одержання пенсії державних службовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків не менше 25, а для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорії посад державних службовців, — незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. Вік виходу на пенсію визначається згідно з чинним законодавством для відповідної категорії осіб.

У ст. 21 Закону "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" передбачено, що особам передпенсійного віку, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи роботодавця у зв'язку зі змінами в організації виробництва і прані, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за етапом здоров'я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку, якщо вони мають потрібний загальний трудовий стаж, у тому числі на пільгових умовах.

Оскільки положення ст. 21 Закону "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" застосовуються і в разі призначення пенсії відповідно до Закону "Про державну службу", то дописувачеві мас бути призначена пенсія державного службовця, незважаючи на те, що він ще не досяг пенсійного віку (звісно, за умови наявності в нього необхідного трудового стажу).

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України № 51( 24-30 грудня 2005 року)