Які зміни внесено до статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення про дрібне викрадення чужого майна?

Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» від 2 червня 2005 року № 2635, що набрав чинності 30.06.2005 року, який опубліковано в газеті «Голос України» за 30.06.2005 р. № 117, ст. 51 викладена у такій редакції:

«Стаття 51. Дрібне викрадення чужого майна

Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати — тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

При застосуванні даної статті необхідно згадати п. 22.5 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV. У ньому сказано, якщо норми законів посилаються на НМДГ, то для цілей їх застосування використовують суму в розмірі 17 грн., крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації правопорушень і злочинів, для яких суму НМДГ встановлюють на рівні податкової соціальної пільги, яка віднині становить 131 грн. Тому вартість вкраденого для цілей застосування ст. 51 Кодексу про адміністративні правопорушення зростає до 393 грн. Отже, сьогодні саме ця сума відокремлює адміністративну відповідальність від кримінальної.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 44/2005