ПЛАТА БАТЬКАМИ ЗА ПЕРЕБУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ ТА ІНТЕРНАТНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Який розмір плати вносять батьки за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах та інтернатних навчальних закладах?

Порядок встановлення плати батьками за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах визначено наказом Міністерства освіти і науки від 21.11.2002 р. № 667 (зі змінами і доповненнями від 25.07.2005 р. № 431).

Відповідно до статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту» (№2628-14) батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірі, що не перевищує 50 відсотків у міській місцевості та ЗО відсотків у сільській місцевості від вартості харчування на день.

Розмір плати за поданням дошкільного навчального закладу встановлюють місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації та установи, які перебувають у державній (комунальній) формі власності і мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади, один раз на рік з урахуванням матеріального стану сім'ї та режиму роботи закладу.

Розмір плати зменшується на 50 відсотків для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей.

Від плати за харчування дітей відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» (№2628-14) звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється Законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах.

Плата з батьків не справляється за харчування дітей у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу, у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, в інших випадках, передбачених законодавством України (діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім'ях, батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, загиблих під час виконання службових обов'язків, тощо).

Плата за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, до банківських установ (їх філій).

Батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною дошкільного навчального закладу. За дні, у які дитина не відвідувала закладу (у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, у літній оздоровчий період (75 днів) тощо), плата з батьків не справляється.

З осіб, які не подали необхідних документів щодо звільнення від плати або зменшення розміру плати, плата справляється в розмірі, що не перевищує 50 відсотків у міській місцевості

та 30 відсотків у сільській місцевості від вартості харчування дитини на день.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 р. №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернат них навчальних закладів» батьки або особи, які їх замінюють, щомісяця вносять плату в розмірі 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім'ї за утримання одного вихованця у загальноосвітній школі-інтернаті, спеціалізованій школі-інтернаті І-ІІІ ступенів (крім загальноосвітніх закладів Міністерства культури і мистецтв), загальноосвітній школі та професійно-технічному училищі соціальної реабілітації.

Документи, необхідні для визначення розміру батьківської плати (довідки про доходи кожного члена сім'ї за минулі шість календарних місяців, видані за місцем отримання доходів, та довідки про склад сім'ї, видані житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами), подаються директору закладу разом із заявою.

Від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах звільняються батьки або особи, які їх замінюють, із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям». Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту.

Плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах не справляється з одиноких матерів (батьків), які виховують дитину без батька (матері), у загальноосвітніх санаторних школах-інтернатах, у спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, у спеціалізованих школах-інтернатах ІІ-ІІІ ступенів (у загальноосвітніх закладах Міністерства культури і мистецтв — І-ІІІ ступенів) з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів для розвитку здібностей, обдарованості і таланту дітей, фізичної культури і спорту, військових та з посиленою військово-фізичною підготовкою, училищах олімпійського резерву та фізичної культури і спорту, в інших випадках, передбачених законодавством України (батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, загиблих під час виконання службових обов'язків, тощо).

Розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується:

на 50 відсотків батькам, які працюють і проживають на лінійних станціях і перегонах;

на 20 відсотків батькам учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які проживають у сім'ях, але харчуються та одягаються за рахунок держави.

Порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім'ї обчислюється згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки, Держкомсім'ямолоді, Держкомстату від 15.11.2001 р. №486/202/ 524/455/3370.

З осіб, які не представили довідок про доходи сім'ї за минулі шість календарних Місяців, плата справляється у максимальному розмірі.

За час відсутності вихованця в інтернатному навчальному закладі більше трьох днів поспіль (у зв'язку з канікулами, хворобою тощо) плата не справляється.

За час перебування вихованців у недільні та святкові дні у батьків або осіб, які їх замінюють, плата за їх утримання за ці дні не враховується в наступних платежах.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 45/2005