Чи підлягає патентуванню торговельна діяльність суб'єктів підприємницької діяльності, якщо вони торгують з лотків, прилавків і сплачують ринковий збір?

Відповідно до Закону України № 98 від 23 березня 1996 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон) патентуванню підлягає торговельна діяльність суб'єктів підприємницької діяльності або їхніх структурних (відокремлених) підрозділів у пунктах продажу товарів, до яких, зокрема, належать магазини, кіоски, палатки, розвозки, лотки, прилавки та інші види торгових точок, у відведених для торговельної діяльності місцях.

Відповідно до Закону України від 25.06.91 р. № 1251-ХІІ «Про систему оподаткування» (зі змінами і доповненнями) «плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності» та «ринковий збір» належать до обов'язкових платежів, що справляються на території України. Податки і збори (обов'язкові платежі) сплачують у порядку, встановленому відповідними законами України. Сплата одного платежу не може відмінити сплату іншого, якщо це не передбачено Законом.

Зокрема, за п. 2 ч. 3 ст. 1 Закону чинність цього Закону не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб, які займаються торговельною діяльністю з лотків, прилавків і сплачують ринковий збір (плату) за місце для торгівлі продукцією в межах ринків усіх форм власності.

Оскільки для юридичної особи таку норму Законом не передбачено, то в разі торговельної діяльності в межах ринку і сплати при цьому ринкового збору такому суб'єкту підприємницької діяльності потрібно придбавати торговий патент для кожної точки на загальних підставах.

Згідно з ч. б ст. З Закону без придбання торгового патенту суб'єкти підприємницької діяльності або їхні структурні (відокремлені) підрозділи займаються торговельною діяльністю лише з використанням таких видів товарів вітчизняного виробництва:

    хліб і хлібобулочні вироби;

    борошно пшеничне і житнє;

    сіль, цукор, олія соняшникова і кукурудзяна;

    молоко і молочна продукція, крім молока і вершків згущених з добавками і без них;

    продукти дитячого харчування;

    безалкогольні напої;

    морозиво;

    яловичина та свинина;

    домашня птиця;

    яйця;

    риба;

    ягоди і фрукти;

    мед та інші продукти бджільництва, бджолоінвентар і засоби захисту бджіл;

    картопля і плодоовочева продукція;

    комбікорми для продажу населенню.

У разі торговельної діяльності іншими товарами, крім визначених переліком, суб'єкт підприємницької діяльності зобов'язаний придбавати торговий патент на загальних підставах.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 45/2005