Працівник працював у районах Крайньої Півночі за трудовим договором на роботах, що дають право на пенсію за Списком № 1. Чи може йому бути призначено пенсію зі зниженням пенсійного віку?

Пенсії особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, призначаються відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) за дотримання вимог щодо віку і стажу, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», за яким пенсії за Списком № 1 призначаються зі зниженням пенсійного віку на 10 років — тобто чоловікам у 50 років, за наявності в них 20 років трудового стажу» в тому числі 10 років на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці. Чоловікам, які мають не менш як половину стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (п'ять років), пенсії на пільгових умовах призначають зі зменшенням віку, передбаченого ст. 12 Закону «Про пенсійне забезпечення», на один рік за кожний повний рік такої роботи.

Законом передбачено, що тимчасово, до ухвалення відповідного закону, період роботи до 1 січня 1991 р. у районах-Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до цих районів, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, чинним до 1 січня 1991 р.

Відповідно до п. 110 Порядку призначення і виплати державних пенсій, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 3 серпня 1972 р. (зі змінами та доповненнями), робота в районах Крайньої Півночі і місцевостях, прирівняних до них, з 1 березня 1960 р. зараховується до стажу в полуторному розмірі за умови, що працівник мав право на пільги за ст. 5 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10 лютого 1960 р. «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, до них прирівняних». Названа пільга поширювалась і на період роботи зі шкідливими і важкими умовами праці під час визначення права на пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Згідно з ч. 4 ст. 24 Закону періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше чинним законодавством. При цьому за кожний повний рік стажу роботи, до набрання чинності Законом, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 46/2005