Працюю у школі завідувачем господарства та на неповній ставці учителем, а також завідую кабінетом. Чи належу я до категорії керівників закладів освіти і чи можу вести викладацьку роботу? Чи вважається це сумісництвом?

Згідно з Класифікатором професій ДК 003—95, затвердженим наказом Держстандарту України від 27 липня 1995 року № 257, посада завгосподарства належить до керівників (код 1239 Керівники інших функціональних підрозділів).

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено, що керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками у цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень, якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Це не вважають сумісництвом. Тому абз. З п. 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом (додаток до Положення про умови за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43), дозволяє виконувати таку роботу залежно від її характеру як в основний робочий час, так і за його межами.

Виходячи зі змісту ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV, педагогічне навантаження вчителя, крім навчальних годин, включає також такий вид педагогічної діяльності, як завідування навчальними кабінетами.

Розподіл педагогічного навантаження, у тому числі виконання обов'язків із завідування кабінетом, здійснює директор, узгодивши це зі профспілковим комітетом (п. 63 Інструкції № 102).

Згідно з п. 41 Інструкції № 102 вчителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування кабінетами додатково доплачують у розмірі 10—13 % посадового окладу (ставки зарплати). Конкретний розмір доплат визначає керівник закладу за погодженням з профкомі-тетом.

Отже, якщо не порушуються вищезазначені вимоги, ви можете виконувати одночасно або поряд з основною роботою обов'язки завідувача господарством і педагогічне навантаження, а саме роботу вчителя, а також завідувати кабінетом.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 48/2005