ОРЕНДА ЗЕМЕЛЬНОЇ ЧАСТКИ (ПАЮ)


Я є власником земельної частки (паю) на підставі сертифіката. Чи потрібна державна реєстрація договору оренди земельної частки (паю)?


В Указі Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" від З грудня 1999 року № 1529/99 (далі — Указ) вказується, що під час укладення договорів оренди земельних часток (паїв) необхідно виходити з того, що сертифікат на право на земельну частку (пай) є правовстановлюючим документом, що засвідчує право володіти, користуватися та розпоряджатися зазначеною часткою. Договір оренди укладається у письмовій формі для забезпечення захисту інтересів сторін. Типовий договір оренди земельної частки (паю) затверджений наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17.01.2000 № 5.

Також на виконання Указу постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2000 р. № 119 був затверджений Порядок реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), який визначає умови та процедуру реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв). Відповідно до п. 2 Порядку реєстрація цих договорів проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю).

Для реєстрації даного договору орендодавець подає особисто або надсилає поштою до відповідного виконавчого комітету органу місцевого самоврядування: договір оренди у двох примірниках, сертифікат на право на земельну частку (пай).

Виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради перевіряє у дводенний термін подані документи, реєструє або готує обґрунтований висновок про відмову в реєстрації. Рішення про відмову у реєстрації може бути оскаржено у судовому порядку.

Потрібно також зазначити, що реєстрація договорів оренди земельних часток (паїв) проводиться безоплатно.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №5 ( 4-10 лютого 2006 року.)