Вихід учасника з товариства


Який порядок виходу учасника з товариства з додатковою відповідальністю та розрахунків з ним?


Відповідно до ч. 4 ст. 80 Господарського кодексу України товариством з додатковою відповідальністю € господарське товариство статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність. У визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників. До товариства з додатковою відповідальністю застосовуються положення: про товариство з обмеженою відповідальністю, якщо інше не встановлено статутом товариства і законом.

Згідно зі ст. 148 Цивільною кодексу України учасник товариства з обмеженою відповідальністю (а також товариства з додатковою відповідальністю) має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший сірок не встановлений статутом.

Учасник, який виходить із товариства з додатковою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна» пропорційну його частці у статутному капіталі товариства. Як встановлено у ст. 54 Закону „Про господарські товариства” від 19 вересня 1991 року № 1576-ХІІ, виплата провадиться лише після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу, Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством у даному році до моменту йот виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди. За домовленістю між учасником та товариством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена переданням майна в натурі Спори, що виникають у зв'язку з виходом учасника із товариства з додатковою відповідальністю, у тому числі спори щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплата, вирішуються судом.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №10 ( 11 - 17 березня 2006 року.)