Спільна діяльність з нерезидентом


Українське підприємство має договір про спільну інвестиційну діяльність з іноземним підприємством. Який порядок державної реєстрації такого договору?


Відповідно до ст. 1130 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові.

Учасниками цього договору можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, у тому числі й іноземні інвестори (у ст. 23 Закону України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.1996 р. № 93/96-ВР передбачено право іноземних інвесторів укладати договори (контракти) про спільну інвестиційну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво тощо), не пов'язану зі створенням юридичної особи).

Відповідно до ч. 2 ст. 1131 ЦК умови договору про спільну діяльність (у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови) визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.

Як визначено у ч. 1 ст. 1131 ЦК, договір про спільну діяльність укладається у письмовій формі. Особливістю такого договору за участю іноземного інвестора є те, що він повинен бути зареєстрований у порядку, встановленому Положенням про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.1997 р. № 112 (далі — Положення).

У п. 3 Положення визначено, що державну реєстрацію договорів (контрактів) здійснює Міністерство зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України та уповноважені ним органи (далі — органи державної реєстрації). Але оскільки Указом Президента України "Про Міністерство економіки України" від 23.10.2000 р. № 1159/2000 установлено, що Міністерство економіки України є правонаступником Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України, то, відповідно, зараз реєстрацію договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора здійснює Мінекономіки та уповноважені ним органи.

Державна реєстрація договорів (контрактів) є підставою для здійснення іноземної інвестиції за такими договорами (контрактами).

У п. 5 Положення визначено перелік документів, які подає суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України — учасник договору (контракту), якому доручено ведення спільних справ учасників, або уповноважена ним особа для державної реєстрації договору (контракту). Серед них, зокрема, лист-звернення про державну реєстрацію договору (контракту); договір (контракт) (оригінал і копія), засвідчені в установленому порядку; засвідчені копії установчих документів суб'єкта (суб'єктів) зовнішньоекономічної діяльності України та свідоцтва про його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності тощо. Також у разі обґрунтованої потреби органи державної реєстрації можуть вимагати інші документи, що стосуються визначення цілей, умов діяльності, спроможності учасників виконати договір (контракт), а також відповідності його законодавству.

Оригінали договору (контракту) повертаються після розгляду матеріалів суб'єктові зовнішньоекономічної діяльності України, який подав лист-звернення про державну реєстрацію.

Орган державної реєстрації розглядає подані документи протягом 20 календарних днів, починаючи з дати фіксації у журналі обліку державної реєстрації договорів (контрактів), а за результатами розгляду приймає рішення про реєстрацію договору (контракту) або про відмову в ній.

Підтвердженням державної реєстрації договору (контракту) є картка державної реєстрації договору (контракту), яка видається суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності України у трьох примірниках. Перший примірник такої картки суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності подає до митних органів для митного оформлення відповідного майна, другий — до державної податкової інспекції за місцезнаходженням українського суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, третій — залишається у суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України. Один примірник цієї картки та копія договору (контракту) залишаються в органі державної реєстрації.

Відповідно до п. 10 Положення за державну реєстрацію договору (контракту) про спільну інвестиційну діяльність справляється плата у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, встановлених на день реєстрації (зараз ця сума складає 102 грн.).

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №13 (1 - 7 квітня 2006 року.)