На підставі яких документів оформляється пенсія на пільгових умовах за Списком № 1 і хто оформляє подання про її призначення?

Право на пенсію за віком на пільгових умовах згідно зі ст.13 Закону «Про пенсійне забезпечення» мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, і за результатами атестації робочих місць. Чоловіки — після досягнення 50 років зі стажем роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років — на зазначених роботах.

Працівникам, які мають половину і більше стажу з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку (для чоловіків — 60 років) на 1 рік за кожен повній рік такої роботи.

Під час призначення пільгових пенсій для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнювальні довідки підприємства, де працює заявник. Довідка повинна містити інформацію про періоди роботи, що зараховуються до спецстажу; професію або посаду, характер виконуваної робили; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано довідку.

Маючи всі подані документи, власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи посадова особа оформляє подання про призначення пенсії. Адміністрація підприємства, установи, організації в 10-денний термін від дня одержання заяви щодо призначення пенсії оформляє відповідні документи і своє подання, ознайомлює з ним заявника (під розписку) і разом із профспілковим комітетом розглядає питання стосовно можливості представлення працівника до призначення пенсії.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12/2006