Як виплачується допомога, яка надається при народженні дитини, у випадку влаштування такої дитини у дитячий заклад (будинок дитини)?

Питання умов і порядку призначення, нарахування, виплати та збереження допомоги при народженні дитини в разі її влаштування до дитячого закладу (будинку дитини) на повне державне утримання урегульоване Порядком виплати державної допомоги при народженні дитини в разі її влаштування до дитячого закладу (будинку дитини) на повне утримання, затвердженим спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства освіти і науки, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 14.12.2005 р. (далі — Порядок від 14.12.2005 p.).

Порядком від 14.12.2005 р. визначено, що належні дитині кошти перераховуються на рахунок, відкритий в уповноваженій банківській установі.

Обов'язок щодо оформлення та подання виконавчій дирекції відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — відділення Фонду) чи органу праці та соціального захисту населення документів, необхідних для призначення допомоги при народженні дитини та її виплати відповідно до норм Порядку від 14.12.2005 p., покладається на адміністрацію дитячого закладу (будинку дитини) разом з органами опіки та піклування. Ці самі органи несуть відповідальність за своєчасність надання зазначених документів та їх повноту.

Вкладні (депозитні) рахунки на ім'я дітей відкриваються адміністрацією дитячого закладу (будинку дитини) у банківських установах відповідно до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої постановою правління Національного банку України від 12.11.2003 № 492, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 17.12.2003 за № 1172/8493.

Банківські установи протягом трьох робочих днів з дня надходження коштів на рахунки дітей повідомляють адміністрації дитячого закладу (будинку дитини), органам опіки та піклування, відповідним виконавчим дирекціям відділень Фонду й органам праці та соціального захисту населення про зарахування коштів на ці рахунки.

Відкриття та обслуговування рахунків дітей до досягнення ними повноліття здійснюються банківськими установами на безоплатній основі.

На кошти, які зберігаються на рахунках дітей, банківські установи здійснюють нарахування відсотків у порядку та розмірах, визначених договором на відкриття та обслуговування рахунка.

Контроль за станом збереження та поповнення коштів на рахунках дітей у банківських установах здійснюють адміністрації будинку дитини, адміністрації дошкільного закладу або адміністрації школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування разом з органами опіки та піклування, шляхом отримання інформації від банківських установ у порядку, визначеному в договорах на відкриття та обслуговування рахунка.

Фінансову та статистичну звітність з перерахованих (повернутих) відповідно до Порядку від 14.12.2005 р. через банківські установи коштів здійснюють виконавчі дирекції відділення Фонду та органи праці та соціального захисту населення.

Персональний облік дітей, на ім'я яких відкриті рахунки в банківських установах, до дня досягнення ними повноліття здійснюється органами опіки та піклування у порядку, встановленому законодавством.

В особовій справі дитини робиться відмітка про відкриття рахунка в банківській установі. Після досягнення дитиною повноліття орган опіки та піклування зобов'язаний у десятиденний термін повідомити дитину про зарахування на її рахунок одноразової допомоги при народженні дитини.

Органи опіки та піклування у триденний термін повідомляють виконавчим дирекціям відділень Фонду, органам праці та соціального захисту населення та банківським установам про обставини, що мають правові наслідки стосовно збереження (поповнення) коштів на дитячих рахунках або щодо їх закриття.

Кошти, що зберігаються на рахунку дитини в банківській установі, можуть виключно бути використані самою дитиною після досягнення повноліття протягом усього життя або усиновителями та опікунами у випадках і в порядку, визначених чинним законодавством.

Особи, які всиновили або взяли під опіку, на виховання в прийомні сім'ї або в дитячі будинки сімейного типу дитину у віці до одного року, на яку відкрито рахунок у банківській установі й перераховано допомогу при народженні дитини, мають право на отримання та використання цієї допомоги для створення належних умов для її утримання та виховання у терміни й у розмірах, що визначені пунктами 1—8 Порядку від 21.04.2005 р. та пунктом 13 Порядку від 27.12.2001 р.

Контроль за цільовим використанням допомоги та створенням зазначеними особами належних умов для утримання і виховання дітей здійснюється у встановленому порядку.

Кошти, що не використані (не витребувані) з рахунка дитини внаслідок смерті власника рахунка, повертаються до бюджету Фонду чи до Державного бюджету України.

Інформація про рахунки дітей у банківських установах є конфіденційною і не підлягає розголошенню, крім випадків, визначених законодавством.

Фінансування виплати допомоги при народженні дитини, належної застрахованим у системі обов'язкового державного соціального страхування особам, здійснюється за рахунок коштів Фонду, допомоги при народженні дитини незастрахованим особам — за рахунок коштів Державного бюджету України.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12/2006