Чи можливе визнання шлюбу недійсним через приховування одним із подружжя своєї тяжкої або небезпечної для другого з подружжя хвороби? Як запобігти такій неприємній ситуації?

Так, шлюб може бути визнано недійсним за таких обставин.

Згідно зі ст. 30 Сімейного кодексу України (далі — СК) передбачено можливість визнання шлюбу недійсним через приховування одним із подружжя своєї тяжкої або ж такої, що небезпечна для другого з подружжя чи їхніх нащадків, хвороби. Слід звернути увагу, що можливою підставою недійсності шлюбу є не наявність в одного з подружжя зазначеної хвороби, а лише сам факт приховування її наявності. Якщо ж особи, одружуючись, повідомили один одного про стан свого здоров'я, то за цією підставою шлюб визнати недійсним вже не можна, незважаючи ані на кількість, ані на тяжкість наявних у кожного з подружжя хвороб.

Також цілком можливими є й випадки, коли на момент укладення шлюбу особа вже була хвора, але не знала про це — адже існує досить багато хвороб, які багато років ніяк не проявляють себе ззовні. За таких обставин підстави для визнання шлюбу недійсним теж відсутні.

З метою запобігання випадкам виявлення тяжких хвороб вже після одруження сімейним законодавством передбачено проведення медичного обстеження осіб, що подали заяву про реєстрацію шлюбу (ст. ЗО СК), порядок здійснення якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 р. № 1740. Але таке обстеження є добровільним — примушеним до нього ніхто бути не може.

Згідно з п. З зазначеного порядку державний орган Реєстрації актів цивільного стану під час приймання заяви про реєстрацію шлюбу інформує осіб, які подають таку заяву, про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає відповідне направлення до одного з акредитованих Міністерством охорони здоров'я України лікувально-профілактичних закладів, що повинні здійснювати таке обстеження. Про видачу направлення або про відмову від медичного обстеження особи, яка бере шлюб, працівник органу РАСЦ проставляє відмітку на заяві про реєстрацію шлюбу (п. З Інструкції, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 20 грудня 2002 р. № 480). Результати медичного обстеження кожного з майбутнього подружжя є таємницею, тому вони можуть бути повідомлені другій особі, яка вступає у шлюб, лише за згодою тієї особи, що пройшла обстеження.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12/2006