Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом


Я розлучена, сама виховую трьох дітей. Двоє молодших — інваліди, мій колишній чоловік (батько дітей) не бере участі в їхньому вихованні та аліментів не виплачує. Чула, що у законодавстві передбачена надбавка на догляд за дитиною-інвалідом, Прошу роз'яснити, чи маю я право на таку виплату.


Статтею 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" від 16.11.2000 р. № 2109-ІІІ передбачено призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом до 18 років одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи.

Відповідно до Порядку надання державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства фінансів України від 30.04.2002 р. № 226/293/169 (далі — Порядок), на призначення зазначеної надбавки як одинокій матері має право жінка (яка не перебуває у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини-інваліда відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено у встановленому порядку за вказівкою матері.

У даному випадку, оскільки діти народжені у шлюбі та у свідоцтві про народження дітей-інвалідів є запис про батька дитини (згідно зі ст. 133 Сімейного кодексу України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік — батьком дитини), Ви не можете бути визнані одинокою матір'ю саме для призначення надбавки на догляд за дітьми-інвалідами.

Також така надбавка призначається одному з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, в тому числі інваліду III групи, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також одному з непрацюючих батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику з числа інвалідів І або II групи, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, але за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї, в якій виховується дитина-інвалід, за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням цієї надбавки, не перевищує прожиткового мінімуму на сім'ю.

Середньомісячний сукупний дохід сім'ї для призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом обчислюється згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370.

Потрібно також зазначити, що якщо у складі сім! протягом періоду, за який обчислюється середньомісячний сукупний дохід, відбулися зміни у зв'язку з розірванням шлюбу, або коли шлюб між подружжям не розірвано, але в цей період винесено рішення суду про стягнення з батька (матері) аліментів, із середньомісячного сукупного доходу сім'ї, обчисленого за шість останніх місяців, виключається дохід особи, яка вибула з кола членів сім'ї, і включається середньомісячний розмір її аліментів.

Тому Ви матимете право на надбавку на догляд за дітьми-інвалідами лише якщо не працюєте і сукупний дохід Вашої сім'ї (при обчисленні середньомісячного сукупного доходу сім'ї до її складу включаються, зокрема, чоловік, дружина, діти віком до 18 років, які перебувають на їх утриманні, студенти вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів віком до 18 років, у тому числі ті, які одержують стипендію, незалежно від того, де вони проживають) за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням цієї надбавки, не перевищує прожиткового мінімуму на сім'ю.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №14 (8 - 14 квітня 2006 року.)