ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
             Центральне митне управління лабораторних
                 досліджень та експертної роботи

                             Л И С Т

                   05.04.2006  N 29/1-11.1/2315

                                      ЗАТ "............."
                                      01001, Київ вул. ...........
                            ел. копія Київська регіональна митниця


          Про класифікацію емульгаторів згідно з УКТЗЕД


     У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень  та
експертної   роботи   розглянуто  лист  ЗАТ  ".............."  від
27.01.06 N 23 щодо перегляду Рішень про визначення кодів згідно  з
УКТЗЕД   (   2371а-14,  2371б-14,  2371в-14,  2371г-14  )  товарів
"емульгатори для ковбасних виробів" ("Емульгатор СТГ", "Емульгатор
600",  "Емульгатор  500/1",  "Емульгатор  200",  "Емульгатор 550",
"Емульгатор  Альмі  гель  50",  "Альмі  гель  20"  та  "Емульгатор
спеціаль").

     З зазначеного питання повідомляємо про наступне.

     Митні органи   України   для   цілей   класифікації   товарів
використовують       Українську        класифікацію        товарів
зовнішньоекономічної  діяльності ( 2371а-14,  2371б-14,  2371в-14,
2371г-14 ),  що є товарною номенклатурою Митного  тарифу  України,
затвердженого  Законом  України  "Про  Митний  тариф  України" від
05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ).

     На підставі наданих документів (довідки експерта ЦМУЛДЕР  від
13.12.05 N 31-721П,  специфікацій на продукти) встановлено,  що до
складу   вищезазначених   продуктів   входять   тваринні    білки,
загущувачі-стабілізатори  (карагенан,  гуарова камідь,  ксантанова
камідь,  карбоксиметилцелюлоза,   альгінат   натрію),   емульгуючі
компоненти  (моно-  та  дигліцериди  жирних  кислот).  Продукти не
містять в своєму складі молочний жир, ізоглюкозу, глюкозу, цукрозу
та крохмаль.

     Згідно з  вимогами  УКТЗЕД  ( 2371а-14,  2371б-14,  2371в-14,
2371г-14   )   речовини,   які    характеризуються    емульгуючими
властивостями  та  використовуються  у  харчовій промисловості,  в
залежності   від   складу   класифікуються   в   різних   товарних
підкатегоріях.  Наприклад, лецитини - в товарній підкатегорії 2923
20 00 90,  пептони -  в  товарній  підкатегорії  3504  00  00  00,
альгінати - в товарній підкатегорії 3913 10 00 00.  Речовини,  які
використовуються як емульгатори у харчовій промисловості, та такі,
що в іншому місці УКТ ЗЕД не зазначені, в залежності від їх складу
класифікуються у товарних підкатегоріях 2106 90 92 00 або 2106  90
98 30.

     У товарну   під   категорію  (  2371а-14  )  2106  90  92  00
включаються емульгатори для харчових продуктів без вмісту молочних
жирів,  цукрози,  ізоглюкози, глюкози, крохмалю або з вмістом менш
як  1,5  мас.%  молочних  жирів,  менш  як  5  мас.%  цукрози   чи
ізоглюкози,  менш  як  5 мас.%  глюкози або крохмалю,  а в товарну
підкатегорію 2106 90 98 30 включаються  емульгатори  для  харчових
продуктів з вмістом молочних жирів,  цукрози, ізоглюкози, глюкози,
крохмалю відмінним від вмісту зазначеного у товарній  підкатегорії
2106 90 92 00.

     З урахуванням  того  факту,  що  до  складу  емульгаторів для
ковбасних виробів ("Емульгатор СТГ", "Емульгатор 600", "Емульгатор
500/1", "Емульгатор 200", "Емульгатор 550", "Емульгатор Альмі гель
50",  "Альмі гель 20" та "Емульгатор спеціаль") не входять молочні
жири,   цукроза,   ізоглюкоза,   глюкоза,   крохмаль,  вони  мають
класифікуватися у товарній підкатегорії 2106 90  92  00  згідно  з
УКТЗЕД ( 2371а-14 ).

 Начальник Управління                                   І.П.Рамусь

 WEB MD Office "НПО Поверхность",
 www.master-d.com.ua