Переоформлення ліцензії


Я приватний підприємець і маю ліцензію на заняття ветеринарною практикою. Нещодавно я вийшла заміж і обрала прізвище чоловіка. Чи потрібно мені переоформлювати ліцензію у зв'язку зі зміною прізвища?


Так, відповідно до ст. 16 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 1 червня 2000 р. № 1775-ІІІ (далі — Закон) однією з підстав для переоформлення ліцензії є зміна прізвища, ім'я, по батькові фізичної особи—суб'єкта підприємницької діяльності.

Тому у разі виникнення цієї підстави для переоформлення ліцензії Ви зобов'язані протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

Згідно з ч. 3 ст. 27 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу засвідчується Свідоцтвом про шлюб. Також відповідно до пп. 4.27 п. 4 Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 р. № 52/5 (у редакції наказу Мін'юсту від 18.11.2003 р. № 140/5) у паспортах або паспортних документах осіб, які уклали шлюб, на відповідній сторінці проставляється штамп про реєстрацію шлюбу із зазначенням прізвища, імені, по батькові і року народження другого з подружжя, місця і часу реєстрації шлюбу. А якщо особа під час реєстрації шлюбу змінила прізвище, то на першій сторінці паспорта або паспортного документа проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища при вступі в шлюб. Як зазначено у п. 12 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 р. № 2503-ХІІ, видача та обмін паспорта провадяться у місячний термін за місцем постійного проживання громадянина.

Тому разом із заявою про переоформлення ліцензії Ви повинні подати оригінал (або нотаріально засвідчену копію) Свідоцтва про шлюб та нотаріально засвідчені копії першої сторінки паспорта зі штампом про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища при вступі в шлюб, та відповідної сторінки зі штампом про реєстрацію шлюбу.

Орган ліцензування протягом трьох робочих днів з дати надходження заяви про переоформлення ліцензії та документів, що додаються до неї, зобов'язаний видати переоформлену на новому бланку ліцензію з урахуванням змін, зазначених у заяві про переоформлення ліцензії. Одночасно з переоформленою на новому бланку ліцензією орган ліцензування на підставі даних ліцензійного реєстру безкоштовно видає ліцензіату засвідчені ним копії такої ліцензії.

За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 85 грн).

Якщо Ви подали заяву та відповідні документи про переоформлення ліцензії, то можете продовжувати свою діяльність на підставі довідки про прийняття заяви про переоформлення ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності. Така довідка видається органом ліцензування у разі подання заяви про переоформлення ліцензії.

Строк дії переоформленої ліцензії не може перевищувати строку, зазначеного в ліцензії, що переоформлялася.

Слід мати на увазі, що не переоформлена в установлений строк ліцензія є недійсною. А за провадження господарської діяльності без ліцензії згідно з ч. 2 ст. 22 Закону до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірах, встановлених законом. Рішення про стягнення штрафів приймаються органом, на який згідно з чинним законодавством покладено функції контролю за наявністю ліцензій.

Згідно з ч. 7 ст. 20 Закону контроль за наявністю ліцензії у суб'єктів господарювання здійснюють спеціально уповноважений орган з питань ліцензування та інші органи виконавчої влади в межах їх повноважень шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Відповідно до Положення 'про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженого Указом Президента України від 25 травня 2000 р. № 721/2000, спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування є Держпщприємницгво України. Також у п. 1 ч. 1 ст. 8 та п. 4 ч. 1 ст. 10 Закону "Про державну податкову службу в Україні" від 4 грудня 1990 р. № 509-ХІІ визначено, що контроль за наявністю ліцензій, торгових патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення деяких видів підприємницької діяльності здійснюють органи податкової служби.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №19 (13 - 19 травня 2006 року.)