Здійснення пасажирських перевезень на таксі


Я маю власний легковий автомобіль і хотів би підробляти, використовуючи його як таксі. Але чув, що для цього необхідно отримати відповідну ліцензію. Підкажіть, куди за нею звертатися, які документи потрібні для її оформлення та скільки це коштуватиме?


Перш за все Вам необхідно набута статус суб'єкта підприємницької діяльності і лише після здійснення цієї процедури потурбуватися про оформлення ліцензії на провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та & багажу на таксі, яка дійсно є документом, що дає право суб'єкту господарювання на здійснення зазначеного виду діяльності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження переліку органів ліцензування" від 14 листопада 2000 р. N 1698 органом ліцензування господарської діяльності» пов'язаної з наданням послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі, є Головна державна інспекція на автомобільному транспорті. Для одержання ліцензії Вам необхідно подати наступні документи:

•       заяву про видачу ліцензії (вона має містити відомості про заявника та вид господарської діяльності, на провадження якого він має намір отримати ліцензію);
•       копію свідоцтва про державну реєстрацію заявника як суб'єкта підприємницької діяльності, засвідчену нотаріально;
•       дані про транспортний засіб (тип, марка, модель, державний номер, повна маса (пасажиромісткість), рік випуску, номер свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу або тимчасового реєстраційного талона* оформленого ДАІ), який планується використовувати для надання послуг з перевезення пасажирів;
•       водійські права;
•       довідку про проведення медичного огляду водія;
•       засвідчені в установленому порядку копії страхових документів, що підтверджують наявність у перевізника обов'язкових видів страхування.



Необхідно пам'ятати, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України "Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок за» рахування плати за її видачу від 29 листопада 2000 р. № 1755 ліцензії на надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі видаються терміном на п'ять років, а плата за їх видачу справляється у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 340 грн).

Підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №19 (13 - 19 травня 2006 року.)