Який необхідно мати стаж роботи для призначення пенсії по інвалідності, якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби?

Відповідно до ч. 1 ст. ЗО Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058-IV пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинило повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією (вимога передбачена ст. 32 цього Закону):

до досягнення особою 23 років включно — 2 роки;

від 24 років до досягнення особою 26 років включно —  З роки;

від 27 років до досягнення особою 31 року включно —  4 роки;

для осіб 32 років і старших — 5 років.

Але якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1. Зокрема, заява про призначення пенсії працюючим громадянам подається до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації. А заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам подається заявником або його законним представником особисто безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації).

Пенсія по інвалідності призначається від дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців від дня встановлення інвалідності.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 20/2006