Подання звітності


Який порядок подання до податкового органу звітності фізичної особи— суб'єкта підприємницької діяльності, яка не розпочала свою підприємницьку діяльність? Чи можна такій особі перейти на спрощену систему оподаткування?


Згідно з пп. 5.1 п. 5 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 р. № 80 (в редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 17.11.1998 р. № 552), взяття на облік фізичної особи-підприємця здійснюється за місцем проживання такої особи відповідним органом державної податкової служби на підставі повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця. За вимогою ч. 5 ст. 43 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15 травня 2003 року № 755-IV ця інформація передається державним реєстратором відповідним органам статистики, ДПС, Пенсійного фонду тощо не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від здійснення цієї діяльності. Зокрема, чинним законодавством передбачено три способи оподаткування доходів фізичних осіб—суб'єктів підприємницької діяльності:

Для переходу на сплату єдиного чи фіксованого податку до податкового органу суб'єктом підприємницької діяльності подається у встановленому поряд-ї ку відповідна заява. Тому у разі неподання фізичною особою—суб'єктом підприємницької діяльності відповідної заяви на неї поширюються норми п. 4 ст. 14 Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" від 26 грудня 1992 року № 13-92 (який діє в частині оподаткування фізичних осіб—суб'єктів підприємницької діяльності), тобто застосовується загальна система оподаткування, обліку і звітності. Згідно з цією нормою громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю (незалежно від того, отримують вони доходи чи ні), надають податковому органу декларації за наслідками кожного звітного кварталу, а також звітного року у строки, визначені законом (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, тобто не пізніше: 10 травня — за І квартал, 9 серпня — за І півріччя, 9 листопада — за 9 місяців, 9 лютого наступного року — за звітний рік). У декларації зазначаються загальні суми одержаного доходу, витрат і сплаченого податку за звітний рік або інший період, за який здійснюється оподаткування (оподатковуваний період).

А для переходу із загальної системи оподаткування на спрощену потрібно подати до органу податкової служби за місцем проживання письмову заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу), з якого фізична особа—суб'єкт господарювання обирає спосіб оподаткування доходів за єдиним податком, за умови сплати всіх установлених податків, зборів (обов'язкових платежів), термін сплати [яких настав на дату подання заяви. Разом із заявою подається також платіжний документ (квитанція, копія платіжного доручення з відміткою банківської Постанови) про сплату (перерахування) єдиного податку за період не менше ніж календарний місяць. І Але потрібно пам'ятати, що відповідно до Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 року № 727/98 (у редакції Указу Президента України від 28.06.1999 р. № 746/99) і фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, може перейти і на спрощену систему оподаткування лише за умов,

якщо:

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №20 (20 - 26 травня 2006 року.)