Пільги для дітей війни


Чи маю я право на отримання статусу "дитина війни", якщо я наробилася у травні 1945 року? Якщо так, то які саме пільги щодо оплати комунальних послуг я зможу одержати відповідно до чинного законодавства?


Згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону України "Про соціальний статус дітей війни" від 18 листопада 2004 р. № 2195-IV (далі - Закон), дитина війни — це особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення Другої світової війни (тобто 2 вересня 1945 р.) було менше 18 років. Отже, перешкод для отримання правового статусу дитини війни у Вас немає (звісно, якщо Ви є громадянкою України). Для здійснення цієї процедури необхідно звернутися до регіонального органу праці та соціального захисту населення (за місцем Вашого проживання), де на підставі свідоцтва про народження та паспорта громадянина України Вам повинні проставити у пенсійному посвідченні відповідний штамп (його форма наведена у Додатку до п. 2 Порядку посвідчення права особи на пільги відповідно до Закону України "Про соціальний захист дітей війни", затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 05.04.2006 р. № 107).

Щодо пільг на комунальні послуги, то вони передбачені в абзаці сьомому статті 5 Закону та надаються з 1 січня 2006 р. Так, згідно з вказаною правовою нормою діти війни мають право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо), але лише у межах середніх норм споживання. Ці норми містяться у постанові Кабінету Міністрів України "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати" від 01.08.1996 р. № 879 (наприклад, пільги на оплату електроенергії надаються у межах її споживання до 75 кВт/год. на місяць, а у будинках, які обладнано стаціонарними електричними плитами — до 100 кВт/год. на місяць). При цьому слід звернути увагу, що зазначені пільги з оплати комунальних послуг, встановлені для дітей війни, не поширюються на членів сім'ї пільговика. Крім того, особам, які мають право на пільги відповідно до згаданого Закону та Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22 жовтня 1993 р. № 3551-ХІІ, пільги (у тому числі й щодо оплати комунальних послуг) надаються за їх вибором лише згідно з одним із зазначених законів.

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №22 ( 3 – 9 червня 2006 року.)