У 2006 році мені виповнюється 55 років і я буду оформляти пенсію. Зараз уведено страховий стаж для нарахування пенсії. А які роботи будуть зараховуватись до стажу роботи до набрання чинності Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»?

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) з 01.01.2004 p., також зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії, в порядку і на умовах, передбачених законодазством, що діяло раніше.

При цьому за кожний повний рік стажу роботи, до набрання чинності Закону, на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах, до страхового стажу зараховується по- одному року.

Згідно зі ст. 56 Закону України від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ, «Про пенсійне забезпечення» (з подальшими змінами) до стажу роботи зараховуються:

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду згідно з вимогами Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності зазначеного Закону.



Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 21/2006