Без оплати ліцензію не отримаєш


У які строки МОЗ (після отримання заяви про видачу ліцензії на заняття медичною практикою) повинен видати суб'єкту господарювання ліцензію?


Відповідно до ст. 14 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 1 червня 2000 року № 1775-Ш орган ліцензування повинен оформити ліцензію не пізніше ніж за три робочі дні з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

і Так, згідно з Переліком органів ліцензування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. № 1698, органом ліцензування ! при отриманні ліцензії на заняття медичною практикою є Міністерство охорони здоров'я України. Тому відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України "Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу" від 29 листопада 2000 р. № 1755 плата за видачу ліцензії справляється у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн), оскільки в даному випадку органом ліцензування є центральний орган виконавчої влади.

Орган ліцензування робить відмітку про дату прийняття документів, що підтверджують внесення заявником плати за видачу ліцензії, на копії опису, яку було видано заявнику при прийомі заяви про видачу ліцензії.

Якщо заявник протягом тридцяти календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії не подав документ, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, або не звернувся до органу ліцензування для отримання оформленої ліцензії, орган ліцензування, який оформив ліцензію, має право скасувати рішення про видачу ліцензії або прийняти рішення про визнання такої ліцензії недійсною. Отже, Міністерство охорони здоров'я повинно видати ліцензію на заняття медичною практикою протягом трьох робочих днів з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, але Ви, у свою чергу, маєте сплатити 340 грн і направити документ про внесення цієї плати протягом 30 календарних днів після прийняття рішення про видачу ліцензії органом ліцензування (у даному випадку МОЗ).

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №26 ( 1 – 7 липня 2006 року)