Допомога одинокій матері на дітей


Декілька місяців тому помер мій чоловік. Я залишилась одна із двома неповнолітніми дітьми. Чи маю я статус одинокої матері відповідно до чинного законодавства? Чи зможу отримувати допомогу на дітей одинокій матері якщо оформлю пенсію у разі втрати годувальника? Який розмір цієї допомоги на сьогодні?


Як передбачено у ч. 2 ст. 18' Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року № 2811-ХІІ (далі — Закон), право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) мають, зокрема, вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або державну соціальну допомогу. Зазначена допомога призначається на кожну дитину.

Отже, Ви як вдова маєте статус одинокої матері відповідно до Закону і можете звернутися до органу праці та соціального захисту населення із заявою про призначення допомоги на дітей одинокій матері. До заяви відповідно до п. 35 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751, необхідно додати такі документи:

  1. довідку державного органу реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини;

  2. копію свідоцтва про народження дитини;

  3. довідку про проживання дитини з матір'ю, видана за місцем проживання сім'ї. У випадку неможливості одержати таку довідку орган праці та соціального захисту населення здійснює обстеження сім'ї за місцем проживання і складає акт із зазначенням факту проживання дитини з матір'ю. У разі коли дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні, замість довідки про проживання дитини з матір'ю подається довідка з місця проживання матері та довідка з місця проживання (навчання) дитини;

  4. копію свідоцтва про смерть одного з подружжя (тобто Вашого чоловіка);

  5. довідку про те, що Ви не одержуєте на дітей пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Згідно з п. 37 Порядку допомога на дітей одиноким матерям призначається органами праці та соціального захисту населення за місцем їх проживання. Допомога може бути призначена за місцем

фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 Закону дана допомога на дітей одиноким матерям, зокрема вдовам, які мають дітей віком до 18 років, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так, відповідно до абз. 2 п. 34 Порядку середньомісячний сукупний дохід сім'ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги. До складу сім'ї особи, що звертається за призначенням зазначеної допомоги, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах I-FV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та II групи або інвалідами І групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв'язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

Статтею 65 Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рік" від 20 грудня 2005 року № 3235-IV затверджено прожитковий мінімум, зокрема на період з 1 квітня по 30 вересня 2006 року, який складає:

Отже, Ви, як вдова з двома дітьми, можете звернутися до органу праці та соціального захисту населення за своїм місцем проживання (реєстрації) із заявою про призначення зазначеної допомоги із усіма необхідними 'документами, якщо не одержуєте на дітей пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію (це Ви повинні підтвердити відповідною довідкою). Така допомога призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку включно.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №28 ( 15 – 21 липня 2006 року)