Якщо сертифікат втрачено


Чи можливо продати акції у документарній формі у разі втрати сертифіката цінних паперів?


Пунктом 4 ст. 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" передбачено, що підтвердженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних паперів чи їх емісії в бездокументарній формі — виписка з рахунку в цінних паперах, яку зберігач зобов'язаний надавати власнику цінних паперів.

Відповідно до п. 7.1 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.98 № 60, (далі — Положення), всі зміни до системи реєстру або-надання інформації про її стан реєстроутримувач здійснює на підставі письмових розпоряджень або запитів від імені осіб, які мають на це право, а саме: емітента, зареєстрованих осіб, органів державної та судової влади в межах їх компетенції.

Крім письмового розпорядження (запиту) реєстроутримувачу повинні бути надані інші документи, визначені в окремих пунктах цього розділу, необхідні для здійснення окремих операцій у системі реєстру.

Так, внесення змін до системи реєстру, відповідно до п.п. 7.16, 7.16-1. 7.17, 7.19.1, 7.22 вказаного Положення здійснюється на підставі подання, серед іншого, сертифіката цінних паперів.

Пунктом 7.13 Положення встановлено, що однією з підстав для відмови щодо внесення змін до системи реєстру є відсутність документів, визначених цим Положенням як необхідні для внесення змін до системи реєстру.

Таким чином, внесення змін до системи реєстру відповідно до п.п. 7.16, 7.16-1, 7.17, 7.19.1, 7.22 Положення здійснюється виключно за умови подання сертифіката цінних паперів, і його відсутність є підставою для відмови щодо внесення зазначених змін.

Відповідно до п. 32 Інструкції про порядок видачі, обліку, зберігання та знищення бланків сертифікатів іменних цінних паперів, затвердженої рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.07.1999 р. № 156, у разі втрати сертифіката іменних цінних паперів їх власник повинен надати реє-строутримувачу письмову заяву про втрату сертифіката іменних цінних паперів.

На підставі заяви про втрату сертифіката реєстроутримувач повинен:

а)   перевірити, чи сертифікат, зазначений у заяві, має статус виданого з відповідною позначкою в журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів;

б)  надати сертифікату статус втраченого у журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів;

в)  оформити новий сертифікат на ім'я власника відповідно до заяви про втрату сертифіката та видати його власнику;

г)  здійснити у журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів запис про видачу нового сертифіката та надати йому статус "видано".

Лише після отримання нового сертифіката акції можна буде продати.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №31 ( 5 - 11 серпня 2006 року)