Які органи призначають пенсію по інвалідності? Чи мають право інваліди внаслідок трудового каліцтва на зменшення пенсійного віку? У якому розмірі призначається пенсія у зв'язку з втратою годувальника?

Відповідно до частини 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається у відповідності з Законом України «Про загальнообов'язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Тимчасово, до запровадження пенсійного забезпечення через Фонд соціального страхування від нещасних випадків, пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва призначаються та виплачуються органами Пенсійного фонду України за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно зі ст. 26 Закону особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіком 60 років, жінкою

Зменшення пенсійного віку особам, які є інвалідами внаслідок трудового каліцтва, законодавством України не передбачено.

Щодо призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, то відповідно до ст. 37 Закону пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім'ї в розмірі 50- відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох і більше непрацездатних членів сім'ї — 100 відсотків пенсії за віком, що розподіляється між ними рівними частками.

Згідно зі ст. 36 Закону пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 32/2006