Податкова соціальна пільга


Нещодавно я розлучилась і залишилася одна з двома неповнолітніми дітьми. Подруга мені сказала, що я маю право на податкову пільгу- як самотня мати. Який порядок її оформлення? Як вона вираховується?


Відповідно до пп. 6.1.2 п. 6.1 ст. 6 "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22 травня 2003 року № 889-FV (далі — Закон) самотня мати або самотній батько мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної за правилами підпункту 6.1.1 п. 6.1 ст. 6 Закону у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. У цьому підпункті передбачено, що сума податкової соціальної пільги встановлюється у розмірі, який дорівнює 50 відсоткам однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. У ст. 82 Закону "Про Державний бюджет України на 2006 рік" від 20 грудня 2005 року № 3235-IV встановлено на 1 січня 2006 року мінімальну заробітну плату в розмірі 350 гривень на місяць. А отже, сума пільги становить 175 грн.

Відповідно до п. 12 Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 р. № 2035 (далі - Порядок), самотньою матір'ю або самотнім батьком вважаються особи, які на момент застосування працедавцем вищезазначеної пільги, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Отже, якщо Ви розлучена і маєте двох дітей віком до 18 років, то маєте право на застосування податкової соціальної пільги у розрахунку на кожну дитину у розмірі:

525 грн = 2 (175 грн х 150 %).

Потрібно пам'ятати, що згідно з пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень. Відповідно до ст. 65 Закону "Про Державний бюджет України на 2006 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2006 року встановлено 483 гривні. Отже, у 2006 році розмір граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 680 грн (483 грн. х 1,4) на місяць.

А в абз. 2 пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону передбачено, що граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги платнику податку, який є самотньою матір'ю або самотнім батьком, визначається як добуток суми, визначеної в абз. 1 пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону (тобто суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень), та відповідної кількості дітей. Тому, оскільки Ви маєте двох дітей до 18 років, граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги, буде дорівнювати 1360 грн (680 грн х 2) на місяць.

А отже, Ви матимете право на застосування податкової соціальної пільги, якщо Ваша заробітна плата не перевищує 1360 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого місячного доходу платнику податку у вигляді заробітної плати виключно за одним місцем його нарахування (виплати), яке платник податку обирає самостійно. Підставою для одержання зазначеної пільги є подана працедавцю заява про застосування податкової соціальної пільги за формою, встановленою наказом Державної податкової адміністрації України від 30.09.2003 р. № 461. Пільга застосовується до доходу, нарахованого в податковому періоді (місяці), в якому одержано таку заяву про її застосування.

Відповідно до п. 12 Порядку для застосування пільги самотня матір або самотній батько, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, крім заяви про застосування пільги, подають:

На підтвердження Вашого статусу самотньої матері також потрібно подати копію свідоцтва про розлучення та копію сторінки паспорта з відміткою про розірвання шлюбу.

Також, як роз'яснила у листі Державна податкова адміністрація України від 22.06.2004 р. № 11496/7/17-3117, згідно з нормами Сімейного кодексу України (з метою надання податкової соціальної пільги) "утриманням дитини" слід вважати насамперед її спільне проживання з одним із батьків. Документом, що підтверджує таке спільне проживання (утримання), може бути довідка ЖЕКу, довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, наприклад чоловіком (статті 109, 157 Сімейного кодексу), тощо.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №34 ( 26 серпня - 1 вересня 2006 року)