Пенсії за віком на пільгових умовах


Мій загальний стаж роботи 25 років, з яких 9 я працював на роботах, передбачених списком № 1. Зараз мені 50 років. Чи матиму я право на пільгову пенсію за віком і які документи необхідно подати для підтвердження пільгового стажу?


На сьогодні згідно з абз. 2 п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058-IV пенсії особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників (далі — Список № 1), призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ (далі - Закон).

Порядок призначення пенсії за віком на пільгових умовах залежить від того, в який період Ви працювали — до введення в дію Закону (введений в дію з 01.01.1992 р. постановою ВР № 1931-ХІІ від 06.12.1991 р.) чи після. Необхідно також відзначити, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно під дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Отже, якщо Ви працювали на роботах, передбачених Списком № 1, після 01.01.1992 p., то застосовується п. "а" ч. 1 ст. 13 Закону, яким передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за Списком № і і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10^ років на зазначених роботах;

жінки після досягнення 45 років і

при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (для чоловіків не менше 5 років, для жінок не менше 3 років 9 місяців), пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням загального пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону (для чоловіків — 60 років, для жінок — 55 років), на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці — жінкам.

Тому, за наявності у Вас 9 років стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 Ви маєте право на призначення пенсії на пільгових умовах при досягненні 51 року.

Також потрібно відзначити, що згідно з п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442, атестація робочих місць проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Зазначена постанова набрала чинності з 21.08.1992 p., а це означає, що при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на таку пенсію, певного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21.08.1992 p., відповідне право впродовж цього періоду має бути підтверджене результатами атестації.

Але слід зазначити, що відповідно до ч. З ст. 13 Закону порядок пенсійного забезпечення осіб, які працювали до введення його в дію (тобто до 01.01.1992 р.) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених законодавством, що діяло раніше, визначається ст. 100 цього Закону.

Відповідно до п. "б" ч.-І ст. 100 Закону № 1788-ХІІ особам, які працювали до введення його в дію на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше чинним законодавством, пенсії за віком особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, призначаються у такому порядку: вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до ст. 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13—14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше чинним законодавством. При цьому не вимагається наявність атестації робочих місць за умовами праці, оскільки Порядок її проведення чинний з 01.08.1992 р.

Разом з цим, особі, яка до і після 01.01.1992 р. працювала на роботах, передбачених Списком № 1, і на підприємстві була проведена атестація робочих місць, пенсія на пільгових умовах призначається відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п. 10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 р. № 383, для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. № 637. У цьому пункті зазначено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих, категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінпраці та Мінфіном.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №37 ( 16 - 22 вересня 2006 року)