Оформлення закордонного паспорта


Нещодавно звернулася за отриманням закордонного паспорта, але від мене вимагають довідку про несудимість. Чи правомірно це?


Згідно з п. 10 Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 р. № 231 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. № 380) (далі — Правила), для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається:

У п. 11 Правил також встановлена вимога, згідно з якою особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта мають подати довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України, форма якої затверджується Міноборони.

Потрібно зазначити, що цей перелік є вичерпним, тому вимога надати довідку про несудимість є невмотивованою. Потрібно звернути увагу, що відповідно до п. 10 Порядку провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.12.2004 р. № 1603, відділ, відділення у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб міських, районних управлінь (відділів) МВС, що прийняв заяву-анкету про оформлення паспорта, вживає заходів до з'ясування наявності чи відсутності в осіб, старших 14 років, підстав для тимчасової відмови у видачі паспорта, перелічених у п. 22 Правил. У тому числі і перевіряє, чи має громадянин судимість.

Підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №37 ( 16 - 22 вересня 2006 року)