Я доглядаю за рідною тіткою, яка досягла 80-річного віку. Чи маю я право на призначення державно)' соціальної допомоги?

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 р. № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» (з подальшими змінами), непрацюючій працездатній особі, яка доглядає інваліда І групи, а також престарілого, який досяг 80-річного віку, призначається щомісячна компенсація, розмір якої нині становить 4 грн. 80 коп. Зазначені щомісячні компенсаційні виплати призначаються і виплачуються органами праці та соціального захисту населення та фінансуються органами Пенсійного фонду.

Непрацююча працездатна особа, яка доглядає інваліда І групи, а також престарілого, який досяг 80-річного віку, -має право на призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим "сім'ям» (далі — Закон).

Відповідно до ст. 3 Закону державна соціальна допомога призначається малозабезпеченим сім'ям.

Малозабезпечена сім'я — сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї.

Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї.

До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму, виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету і затверджується одночасно з ухваленням Закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Зазначена допомога призначається органами соціального захисту населення за місцем проживання сім'ї.

До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

Час догляду за престарілою особою, яка досягла 80-річного віку, зараховується до загального трудового стажу, який дає право на трудову пенсію.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 34/2006