Строки видачі закордонного паспорта


Які строки видачі паспорта для виїзду за кордон? Чи можна прискорити його отримання?


Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" від 21 січня 1994 р. № 3857-ХІІ заяви громадян України або їх законних представників про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон розглядаються протягом не більше трьох місяців з дня подання документів.

А у разі централізованого виготовлення паспорта відповідно до Порядку централізованого оформлення, виготовлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 2 квітня 2002 р. № 450, тобто, якщо Ви звернетеся із письмовою заявою про оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з використанням Єдиної державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, цей термін не може перевищувати 30 днів після оформлення анкети.

Згідно з пп. "б" п. 6 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито" від 21 січня 1993 р. № 7-93 (далі — Декрет) за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон або продовження строку дії цього паспорта на території України справляється державне мито у розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 170 грн (оскільки у п. 22.5 Прикінцевих положень Закону "Про податок з доходів ''фізичних осіб" від 22 травня 2003 p. № 889-IV встановлено: якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 грн).

А якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживає за кордоном, паспорт оформлюється протягом трьох робочих (днів. Зазначені обставини мають бути підтверджені відповідними документами. Згідно з п. 7 Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 31 березня 1995 р. № 231 (у редакції постанови КМУ від 24 березня 2004 р. № 380) (далі — Правила), підставою для такого термінового розгляду заяв щодо оформлення паспорта є:

України, повідомлення, що підтверджує факт смерті родича, засвідчене компетентним органом відповідної держави.

Але потрібно звернути увагу, що зазначені документи для термінового розгляду заяви беруться до уваги протягом 15 днів від дати їх видачі (відправлення).

Крім того, у п. 6 Правил передбачено також можливість дострокового — до 10 робочих днів — оформлення паспорта за заявами громадян. За дострокове (до десяти робочих днів) оформлення закордонного паспорта згідно з пп. "л" п. 6 ст. З Декрету ставки державного мита збільшуються на 100 відсотків, тобто становлять 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і дорівнюють 340 грн. Разом з тим, у ст. 4 Декрету визначено категорії осіб, які звільняються від сплати держмита.

Отже, для прискорення отримання закордонного паспорта (якщо немає вищепередбачених підстав для термінового розгляду заяв щодо оформлення паспорта) потрібно подати до відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб міських, районних управлінь (відділів) МВС за своїм місцем проживання в Україні заяву про дострокове отримання паспорта із відповідними документами. Потрібно додати, що за дострокове оформлення паспорта сплачується подвійна ставка держмита, тобто необхідно буде сплатити не 170 грн, а 340 грн.

Разом з цим, якщо Ви відноситеся до однієї з категорій, передбачених ст. 4 Декрету, то звільняєтеся від сплати державного мита.

Крім цього, до цієї заяви необхідно додати:

У п. 11 Правил також встановлена вимога, згідно з якою особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта мають подати довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України, форма якої затверджується Міноборони.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №41 ( 14-20 жовтня 2006 року)