Допомога для малозабезпечених


Моя мати є інвалідом І групи і потребує догляду, через що я маю залишити роботу. Чи зможу я отримувати соціальну допомогу?


Непрацююча працездатна особа, яка доглядає за інвалідом І групи, а також за престарілим, який досяг 80-річного віку, має право на призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" від 1 червня 2000 р. № 1768-Ш (далі — Закон). Відповідно до ст. З Закону право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім'ї (сім'ї, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї), які постійно проживають на території України.

Державна соціальна допомога призначається строком на шість місяців.

Для отримання такої допомоги необхідно подати заяву до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання або до виконавчого комітету сільської (селищної) ради (виконавчий комітет сільської, селищної ради передає заяву про надання державної соціальної допомоги до органу праці та соціального захисту населення). Кім того, до заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

Державна соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи.

У ст. 5 Закону визначено розмір державної соціальної допомоги як різницю між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї.

Разом з цим, у ст. 56 Закону "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 р. № 1788-ХІІ передбачено, що час догляду за інвалідом І групи, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, зараховується до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №44 ( 4 – 10 листопада 2006 року)