Надбавка за вислугу років


Чи враховується період навчання в аспірантурі з відривом від виробництва при виплаті надбавок за вислугу років науково-педагогічним працівникам?


Згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України "Про освіту" від 23.05.1991 р. № 1060-ХІІ держава забезпечує виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків, понад, 20 років — 30 відсотків. На виконання цього положення постановою Кабінету Міністрів України "Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України "Про освіту", частини першої статті 25 Закону України "Про загальну середню освіту", частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України "Про позашкільну освіту" від 31.01.2001 р. № 78 затверджено Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам. У п. 2 цього Порядку передбачено, що до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних та науково-педагогічних працівників зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963. У цьому Переліку не передбачено навчання в аспірантурі з відривом від виробництва. А отже, період навчання в аспірантурі з відривом від виробництва не враховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Разом з цим, науково-педагогічним працівникам (вченим, які за основним місцем роботи займаються' професійно педагогічною та науковою або науково-технічною діяльністю у вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти III-IV рівнів акредитації), які працюють на посадах, зазначених у Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 р. № 257, виплачується надбавка за стаж наукової роботи. Основними посадами науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації відповідно до цього Переліку є, зокрема: керівник (ректор, президент, начальник тощо); перший проректор; проректор з науково-педагогічної, наукової роботи; декан; завідуючий кафедрою; професор; доцент; директор бібліотеки; науковий працівник бібліотеки; старший викладач; викладач, асистент.

Згідно з п. 3 Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2004 р. № 494, надбавка за стаж наукової роботи виплачується щомісяця науковим працівникам у відсотках до посадового окладу залежно від стажу наукової роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків, понад 20 років — 30 відсотків.

До стажу наукової роботи, який відповідно до п. 2 цього Порядку дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, відповідно до ч. 1 ст. 223 Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" зараховується, зокрема, час навчання в аспірантурі чи ад'юнктурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад'юнктури.

Разом з цим, у п. З постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи" від 14.04.2004 р. № 494 зазначено, що науковим працівникам, які мають право на виплату надбавок за стаж наукової роботи і за стаж науково-педагогічної роботи (тобто за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам відповідно до Закону України "Про освіту"), виплачується одна надбавка згідно з цією постановою (тобто надбавка за стаж наукової роботи).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №45 ( 11 – 17 листопада 2006 року)